(video) Alfabetul media pentru TINEri. Cum depistăm manipularea prin infografice

1

Infografice – un instrument vizual care ne ajută să percepem informația mai ușor și interactiv. Astfel, fără studii economice, cu ajutorul unor desene putem înțelege cât de tare a crescut salariul mediu în Moldova în ultimii ani, cum a crescut valoarea pensiei minime sau câți studenți anual sunt înmatriculați la studii universitare.

De regulă, jurnaliștii folosesc acest instrument pentru a face articolul mai atractiv și pe înțelesul cititorilor. Dar nu e atât de simplu, dacă nu analizăm critic infograficele, putem fi duși în eroare foarte ușor.

De exemplu, în acest infografic, guvernarea se laudă cu reformele mărețe și cum a crescut salariul mediu din 2015 în 2018 La prima vedere, imaginea vizuală ne arată că Moldova a devenit un exemplu altor state europene la baza creșterii salariilor. Însă, dacă analizăm cifrele, infograficul ar arăta cam așa (vedeți video).

Da, informația precum că salariul mediu a crescut este adevărată, însă infograficile, dacă nu analizăm cifrele, ne duc în eroare precum că salariul a crescut de câteva ori. Astfel de exemple au mai apărut pe spațiul mediatic din Moldova, de aceasta trebuie să analizăm orice informație pe care o consumăm! Tu ce infografice false ai întâlnit?

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente