Șefa executivului, Maia Sandu, spune că demisia judecătorilor de la CC era singura cale de a reabilita imaginea instituției. Aceasta spune că judecătorii au luat decizii care au făcut de rușine Republica Moldova. 

„Demisia judecătorilor Curții Constituționale este unica acțiune posibilă ce putea fi luată de niște judecători care au discreditat imaginea instituției, au făcut de rușine Republica Moldova peste hotare și și-au bătut joc de cetățeni și de Constituție”, a scris prim-ministra Maia Sandu.

Judecătorii Curții Constituționale au anunțat că au demisionat. Judecătorul Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea noului Președinte.

Din componența care și-a dat demisia fac parte judecătorii Raisa Apolschi, Artur Reșetnicov, Corneliu Gurin, Veaceslav Zaporojan și Aurel Băieșu. Demisia de astăzi a fost precedată de cea a lui Mihai Poalelungi care a anunțat că și-a dat demisia încă de săptămâna trecută.

Potrivit legii, din Curtea Constituțională fac parte 6 judecători. Doi din ei sunt desemnați de Parlament, alți doi de Guvern și ultimii doi de Consiliul Superior al Magistraturii.