Cum s-a prezentat Teatrul Satiricus la cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu

satiricus

Al treilea an consecutiv, Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” participă la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu s-a desfășurat în perioada 14-23 iunie 2019, sub tema „Arta de a dărui”. Timp de zece zile, orașul Sibiu s-a transformat într-o scenă uriașă ce deschide o fereastră cu vedere spre umanitate în forma ei cea mai vibrantă.

În acest an FITS a găzduit 3300 de invitați din 73 de țări. Programul ediției a reprezentat o ofertă culturală bogată, la cel mai înalt nivel, cu circa 540 de evenimente cultural-artistice. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a prezentat evenimentele în 75 de spații, printre care biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol, întrunind peste 70 000 de vizitatori pe zi.

La actuala ediție a FITS, Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” a participat cu 2 spectacole – „100 de minute de libertate” sau varianta în limba engleză „100 Minutes of Freedom” – text şi regie: Bogdan Sărătean, cunoscut om de teatru din România, și „HAMLET” de William Shakespeare, spectacol montat de regizorul Sandu Grecu.

Spectacolul „100 de minute de libertate”, care s-a jucat pe 15 iunie, reprezintă primul proiect de colaborare teatrală între România și Republica Moldova, acest spectacol este singura coproducție teatrală realizată în cinstea Centenarului, aduce împreună artiști de pe ambele maluri ale Prutului, cu ajutorul instituțiilor importante din România și Republica Moldova. Spectacolul a fost montat pe un text improvizat chiar de actori și, bineînțeles, cu concursul regizorului, care a știut să canalizeze amintirile, gândurile și trăirile actorilor, să le coaguleze, să contureze imagini vii și profund emotive.

Fiecare dintre cei unsprezece actori distribuiți în spectacol, au adus în scenă crâmpeie din viața lor deloc simplă sau ușoară, plină de bucuriile și necazurile copilăriei și tinereții. O generație a Moldovei așa-zis independente, care a cunoscut fascinația libertății de la primii pași făcuți pe pământul mult pătimitei noastre Patrii. Povestea vieții fiecăruia dintre actori – fie că s-a născut în România, fie că pe pământul ocupat al Moldovei dintre Prut și Nistru – istorisită cu mult har, cuprinzând atât momente triste, dureroase, cât și întâmplări mai hazlii, picante, cum e și firesc să fie la o vârstă a neastâmpărului, a trezit adânci emoții spectatorilor din sală.

De aprecierea deosebită a publicului și a cronicarilor de teatru s-a bucurat și spectacolul HAMLET de William Shakespeare, care a fost prezentat în a doua zi a festivalului.

Sandu Grecu, regizorul acestui spectacol, s-a remarcat mereu prin actualitatea stringentă a abordării oricărui subiect dramatic, istoric sau de moment. Raportându-se la situația social-politică degradantă din republica noastră, regizorul plasează protagonistul spectacolului în „Cursa de șoareci”, universul imaginar creat de însuși Hamlet în piesa sa (teatru-în-teatru), menită să-l demaște pe ucigașul propriului părinte. Eroul spectacolului se frământă în această cursă fatală, căutând o ieșire care, din nefericire, n-a existat și nu există.

Spectacolele au fost prezentate în limba română, cu traducere în limba engleză.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente