Cine îi poate tragere la răspundere pe magistrații de la CC. Opinia unui ex-judecător al Curții Constituționale

images_cms-image-000066309

La emisiunea Politica Nataliei Morari, fostul judecător și președinte la Curtea Constituțională (CC) a explicat în ce condiții foștii magistrați ai CC pot fi trași la răspundere penală.

„Pentru prima oară în istoria Curții Constituționale, din 1995 încoace, asemenea cazuri nu au fost, mă refer la ceea ce s-a întâmplat în ultimii 2-3 ani. Acești judecători au încălcat grosolan legea și pentru asta trebuie trași la răspundere. La fel, nu au mai fost așa cazuri ca și Comisia de la Veneția să se expună atât de expres și dur față de acest organ de stat. Ceea ce ține de răspunderea judecătorilor care și-au dat demisia este o situație mai specifică. Ca aceștia să fie trași la răspundere trebuie să existe o decizie a Curții Constituționale, adică judecătorii trebuie să decidă acest lucru. Cel puțin asta este prevăzut în legea cu privire la CC și Codul jurisdicției constituționale. În cazul nostru, eu consider că se va crea în Parlamentul Republicii Moldova o comisie specială care să evalueze toate deciziile Curții din 2013-2014 până în prezent”, a explicat ex-judecătorul CC.

Vă amintim că, astăzi, ceilalți 5 judecători ai CC și-au depus demisia in corpore. Joia trecută, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, și-a anunțat demisia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente