(doc) „Prejudicii de miliarde de lei în bugetul de stat”. Comercializarea produselor petroliere în benzinăriile duty-free fără plata TVA a fost anulată

682-dufremol-leuseni

La ședința de astăzi a Parlamentului, deputații ACUM și PSRM au votat abrogarea prevederilor legale, care permiteau vânzarea produselor petroliere fără plata TVA și a accizelor în punctele duty-free la ieșirea din țară. Legea a fost votată în prima lectură.

Prevederile stipulate în Codul Fiscal au produs multe pierderi de miliarde de lei în bugetul de stat din cauza benzinăriilor duty-free care permiteau comercializarea produselor petroliere fără plata TVA. De exemplu, reprezentanți ai companiilor petroliere au calculat că fără T.V.A. și fără accize un litru de benzină ar costa cu 7 lei mai ieftin, iar litrul de motorina cu aproape 5 lei mai puțin. Astfel, la comercializarea a o mie de litri de benzină fără T.V.A. și fără accize, pierderile bugetului de stat vor fi de 7000 de lei, iar la un milion de litri – de circa șapte milioane lei. Totodată, având în vedere că datele ANRE arată că, în medie, la o stație de alimentare cu carburanți din Moldova se comercializează pe an peste o mie de tone de produse petroliere sau aproape 1,3 milioane de litri, în situația în care se vor deschide doar 10 benzinării, pierderile bugetului statului ar putea fi de aproape 100 de milioane.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente