Fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, a venit cu o reacție la votul lui Andrei Năstase. Colegii ministrului Afacerilor Interne din Blocul ACUM, Maia Sandu și Igor Munteanu au spus că nu ei au votat și nu cunosc circumstanțele care l-au motivat pe Andrei Năstase să voteze pentru acesată decizie.

„Alianța Kozak ȋn acțiune – primele rezultate! Dacă mai avea cineva vreun dubiu că majoritatea parlamentară actuală servește interesele Rusiei, azi ne-au spulberat toate ȋndoielile. „Pro-europeanul”, „pro-occidentalul”, „românul” Andrei Năstase a votat PENTRU revenirea Federației Ruse în APCE, alături de colegul său socialist Vlad Bătrȋncea. Asta ȋn condițiile ȋn care vecinii și partenerii noștri, Georgia și Ucraina au părăsit, ȋn semn de protest, sala. Ce v-au dat, domnule Năstase rușii pentru această susținere? Cumva, de acum, sumele primite de Dodon pentru „ȋntreținere” de la Moscova, se ȋmpart la 3?” a scris Andrian Candu pe pagina sa de Facebook.

„Eu răspund doar pentru votul colegului meu Mihai Popșoi” a declarat prim-ministra Maia Sandu.

Iar colegul din cadrul blocului ACUM, Igor Munteanu a spus că așteptă delegația de deputați din Parlamentul Republicii Moldova ca să prezinte într-o conferință de presă motivele care au stat la baza acestei decizii. „Nu eu am votat. Probabil că au existat anumite circumstanțe, favorabile pentru a vi se da anumite explicații într-o conferință de presă în câteva zile” a spus acesta în cadrul unei conferințe.

„Consiliul Europei i-a restabilit dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară (APCE), după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei. Rusia a fost „reabilitată” de APCE în noaptea de luni cu aportul inclusiv a doi deputați moldoveni: Andrei Năstase de la platforma DA și socialistul Vlad Bătrâncea, doi românofobi. Rusia a fost repusă în drepturi cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri. Deputații din Ucraina, Georgia, Poloniei sau statele baltice au votat împotriva acestui lucru. Repet, guvernarea este una legitimă. A fost voință politică să fie creată această majoritate, dar “țara” trebuie să își cunoască “eroii”.  Ceea ce era evident pentru mine și mulți alții se confirmă în ultimele zile. Scoateți ochelarii roz și ieșiți din această stare de euforie, fraților. Am îmbrăcat cămașă libertății și schimbării, dar peste ea am pus geaca minciunii, manipulării și a trădării” a scris unionistul Ion Leașcenco pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, președintele PPDA, Andrei Năstase a votat la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pentru revenirea Rusiei. Acesta a justificat decizia într-o intervenție pe facebook că „nu a fost o decizie ușoară, și a făcut-o pentru ca APCE să poată exercita influența pozitivă asupra tuturor statelor”.