Psihologa Ana Niculăeș despre factorii care duc la divorț și rolul banilor într-o relație

ana psihologa

Pentru a păstra armonia în cuplu, iar relația dintre parteneri să fie una sănătoasă este nevoie atât de sentimente, cât și de sacrificii. O relație care este construită în grabă, din nevoi sociale și fără comunicare duce inevitabil la destrămarea acesteia, iar atunci când cuplul este deja oficializat, duce la divorț. Raportul dintre divorțuri și căsătorii în Republica Moldova este 1 la 2. În ultimii ani, tot mai multe perechi divorțează, iar altora nici nu le trece prin gând să creeze o familie. Despre divorțuri, cum să ne alegem partenerul potrivit și consecințele acestuia, aflați din interviul cu psihologul, Ana Niculăeș.

#Divorțul este o opțiune

Ana Niculaeș spune că în prezent, a apărut ideea că divorțul este o opțiune, ceea ce nu era și în perioada comunistă sau în perioada când religia avea o influență considerabilă în societate. „Libertatea este specifică societății post-moderniste, iar oamenii conștientizează faptul că pot să facă alegeri, neconștientizând că este o schimbare radicală și are un impact mai puțin pozitiv. Cunosc persoane care au tentativa de a se despărți după 3 luni, după 6 luni, din motiv că s-au căsătorit fie sub presiune socială, fie și-au făcut alegerile din frică”.

#Factorii care duc la apariția divorțului

Moldova este în top 5 țări cu rata înaltă de divorț din lume, fiind situată pe locul 4. Respectiv o căsătorie din două ajunge să se destrame.
„Factorii care conduc spre divorț sunt diverși, spre exemplu: incompatibilitatea dintre parteneri. Unii oameni iau decizia de a se căsători în baza anumitor emoții, sentimente, care sunt necesare, însă nu suficiente. Ar fi foarte bine ca partenerii să fie conștienți de abilitatea lor de a face față conflictelor, căci ele sunt de asemenea inevitabile. Valorile lor în viață, un cuplu reușește să reziste atunci când au o singură direcție, respectiv ambii trăiesc pentru anumite scopuri, fără a avea divergențe precum că unul se bucură de prezent, vrea totul aici și acum, iar celălalt e mai rezervat și se gândește mai mult la viitor. Un alt element este lipsa comunicării, care creează o barieră emoțională, iar oamenii nu o pot depăși și găsesc soluția în a renunța la relație. De asemenea, critica adusă într-un cuplu este distructivă, cercetările spun că raportul dintre critică și laudă ar trebuie să fie de 6 la 1. Distanța dintre parteneri este un alt factor, atunci când oamenii au o relație la distanță nu-și satisfac anumite nevoi, precum cele sexuale”, povestește Ana Niculăeș.

#Cum ne alegem partenerii

Înainte de a ne alege partenerul este foarte bine să avem discuții ce țin de valorile personale, de aspirații, dar și de elementele financiare, stilul de a face față conflictelor, de prietenii pe care îi vrem alături. Toate aceste elemente sunt parte componentă a cunoașterii, lucru care este foarte important când concepi o relație serioasă. Cercetările spun că un cuplu poate să formeze o familie nu la mai puțin de un an de când sunt împreună, astfel ei se cunosc, înțeleg dacă se potrivesc sau nu.

#Rolul banilor într-o relație

Ce ține de bani, psihologa este încrezută că aceștia sunt doar un instrument care compensează alte nevoi, dar nu pot substitui lipsa incompatibilității, lipsa comunicării sau a sentimentelor.

#Copiii și divorțul părinților

„În funcție de vârstă. Copiii până la 3 ani pot avea un disconfort și sunt neliniștiți, atunci când un părinte nu mai este alături. Copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, devin mai anxioși și pot avea un disconfort mai mare. De aceea, trebuie să i se ofere mai mult timp și să i se explice că divorțul nu este din cauza lui. Mai mult, copiii până la vârsta de 10 ani au dorința ca părinții să se împace, iar adolescenții tind să blameze unul din parteneri”.

#Divorț pe cale amiabilă

„În primul rând, nu trebuie să dăm vina pe partener, ci pe relație. Doi oameni minunați pot forma un cuplu, dar dacă valorile nu corespund relației, atunci ea nu este de durată. În al doilea rând, trebuie să înțelegem că a fost o experiență, o lecție de viață din care am avut de învățat. Și în al treilea rând, o decizie de a apela la un ajutor profesionist este întotdeauna binevenită, căci un psiholog ar putea ajuta o persoană să treacă peste trădări,  dar și peste situații mai puțin plăcute, dureri sau stres”, conchide Ana Niculăeș.

 

Autoare: Iulia Vrabie

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente