Numărul persoanelor care au suferit de intoxicație la o masă de pomenire, cu trei zile în urmă, a ajuns la 55

112-1000×600

Numărul persoanelor internate cu intoxicație alimentară după ce au participat la o masă de pomenire în raionul Soroca a ajuns 55 de persoane. În Spitalul Raional Soroca sunt internate 42 de persoane, 10 la Florești și trei la Drochia. Starea acestora este gravă dar stabilă.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică Soroca, bucatele au fost infectate cu salmonella, un gen de bacterie patogenă care provoacă febra tifoidă și infecție alimentară. Primii oameni au ajuns la spitalul din Soroca duminică dimineață, o zi după masa de pomenire. Inspectorii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică au inițiat controale în incinta localul unde au fost pregătite bucatele. S-a depistat că instituția nu dispunea de cerințele necesare pentru a prepara bucatele și nici de autorizație de a presta servicii de catering, transmite nordnews.md.

Mâncare a fost transportă din orașul Drochia în satul Holoșnița, Soroca cu o mașină particulară, care nu corespundea condițiilor minime de păstrare a alimentelor.

Pe parcusul anchetei, activitatea localului a fost sistată. Autoritățile urmează să stabilească care a fost sursa ce a provocat îmbolnăvirea oamenilor. La masa de pomenirea au fost aproximativ 70 de persoane.

Salmonella este un gen de bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecțioase (febră tifoidă, paratifos, intoxicații alimentare etc.). Salmonella este cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau de apă infectată.

Bacteria Salmonella trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om și poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe. Simptomele infecției cu Salmonella – salmoneloza – sunt, de obicei, gastro-intestinale : diaree (uneori cu sânge), febră, greață, vomă, crampe abdominale. Aceste simptome pot fi severe, în special la copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu sistemul imunitar slăbit (cum ar fi cele cu HIV / SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi). Simptomele pot să apară după 6 – 72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella (perioada de incubație) și durează în general până la o săptămână. În cazurile severe, diareea poate fi atât de gravă iar deshidratarea atât de accentuată încât bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide și electroliți intravenos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente