(foto) Fotografia care a făcut înconjurul lumii. Cum arată Groelanda după ce acolo s-au topit 2 miliarde de tone de gheață

62055223

Gheața care se topește în ritm alert în Groenlanda reprezinta un pericol neobișnuit pentru echipele de cercetare care încearcă să își recupereze echipamentele stațiilor de meteorologie din zonă. Într-o fotografie realizată de Steffen Olsen de la Centre for Ocean and Ice din cadrul Institutului Meteorologic Danez, pe 13 iunie, se poate observa cum câinii care trag la sanie au lăbuțele scufundate în apă.

În imaginea surprinzătoare, animalele par că merg pe apă. În realitate, acestea se deplasează pe gheață, însă din cauza faptului că mare parte din aceasta s-a topit, nivelul apei a crescut și acoperă gheața.

Olsen a explicat că fâșia de gheață pe care mergeau are, de fapt, 1,2 metri, noteaza The Guardian.

Olsen a mai spus că, pentru a ajunge la echipamente, s-au bazat pe cunoștințele vânătorilor locali, dar și pe instinctul câinilor. În plus, au folosit imagini din satelit pentru a-și planifica călătoria.

Pe 12 iunie 2019, potrivit National Snow & Ice Data Center, gheaţa de pe aproximativ 712.000 km din suprafaţa Groenlandei s-a topit, cu 470.000 de km pătraţi mai mult faţă de aceeaşi dată a anului trecut şi cu 600.000 km pătraţi faţă de media dintre anii 1981 şi 2010.

Peste 40% din Groenlanda s-a topit doar în acea zi, iar pierderea totală de gheaţă este de peste 2 miliarde de tone.

62055223

El a mai spus că fotografia este grăitoare, fiind „mai mult simbolică decât științifică pentru mulți”.

h

O cantitate neobișnuit de mare de gheață de pe banchiza Groelnandei s-a topit deja la începutul săptămânii trecute, mai devreme decât prevedeau oamenii de știință. Pentru moment, acest fenomen nu reprezintă o problema, în sine. Cu toate astea, el indică faptul că, în următoarele luni, ar putea urma cea mai mare scădere a stratului de gheață din Groenlanda înregistrată vreodată.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente