Traian Chivriga, un tânăr implicat civic și fondator a mai multor startupuri din Moldova, vine cu o listă de recomandări pentru noul Guvern, care i-ar plăcea ca să fie implementate în țara noastră.

„Tare vreau:

#1. Să se implementeze un sistem de carduri medicale ce stochează și permite accesarea istoricului medical de pe orice device, iar informația să poată fi accesată de orice doctor, care lucrează la stat ori privat.

#2. Să fie înființat online un proces prin care să poți să creezi, să gestionezi și după necesitate să radiezi un SRL. Să nu fie nevoie de dus la fiecare jumătate de an după extras din registru, ori să fie anulată factură fiscală printată și să ajungem la electronic invoicing.

#3. Să fie creat un fond anual de susținere a presei, astfel încât orice instituție de presă să poată beneficia de un suport financiar pentru minimul necesar de existență. De dorit ca cei ce vor decide finanțările, să nu fie alese de Guvern ori Parlament.

#4. Să fie refăcute toate incubatoarele de afaceri create în regiune în mini Tekwill-uri, care să creeze și să distribuie content educațional.

#5. Să fie reformată din temelii Universitatea Agrară, prin aducerea unui management eficient și investiții în dezvoltarea capacității de crearea a inovațiilor în domeniul agricol. Tare ar fi bine ca board-ul Universității să fie compus majoritar din directori ale celor mai mari companii agricole.

#6. Să fie restructurată și întinerită Academia de Științe. Tare vreau ca la noi în Universități, să fie practicat la maxim research-ul academic.

#7. Să fie creat un fond de investiții în startup-uri după modelul Yozma din Israel, care va oferi matching funding oricărui investitor privat și va suporta toate pierderile în caz de eșec de pe urma investiții, iar profiturile să revină doar investitorului privat.

#8. Să fie alocate o serie de clădiri și teritorii care sunt în paragina asociațiilor de tineret/culturale pentru a fi valorificate. De dorit să fie locațiune fără plată de chirie pentru minim 10 ani. Să trăiască hypsterismul!

#9. Bugetul pentru drumuri bune să fie alocat la conectarea orașelor Iași-Chișinau-Balți. Tare ar fi bine ca să poți să călătorești de la Chișinău la Iași ori Bălți cu trenul, în mai puțin de 1.5 ore.

#10. Autoritățile fiscale să vadă în orice plătitor de taxe, un client care trebuie să-l deservească la cel mai înalt nivel. Când oamenii o să primească plăcere de la procesul de achitare a taxelor, nivelul contribuțiilor va crește.

#11. Ca orice Ambasador al Republicii Moldova să primească o listă de KPI-uri, precum: 1. Numărul de investitori străini invitați în Moldova 2. Numărul de companii .MD ajutate în intrarea pe piețele străine 3. Numărul de moldoveni reîntorși în țară de pe urma politicilor externe.

#12. Să se ofere stimulente ca procesele de judecata să fie mai scurte, iar cei care au greșit în fața legii din varii motive, să nu fie pecetluiți pentru întreaga viață că au încălcat legea.

#13. Să se investească într-un program ecologic la nivel de țară, unde să avem interzicerea plasticului de o unică folosință, crearea centrelor de sortare și reciclare a deșeurilor, împădurirea zonelor cu risc înalt de alunecări, curățarea tuturor lacurilor și râurilor, astuparea tuturor fântânilor poluate.

Dar cum îmi zic prietenii, eu multe vreau”.