(video) Judecătorii Curții Constituționale au anulat ultimele hotărâri din perioada 7-9 iunie

206728

Judecătorii Curții Constituționale au anulat ultimele hotărâri din perioada 7-9 iunie. Decizia a fost luată în urma ședinței de astăzi în urma revizuirii actelor.

Deciziile avizelor pronunțate în perioada 7-9 iunie au fost revizuite și anulate de judecătorii CC. Decizia este definitivă și nu poate fi atacată.

La baza anulării a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova.

Hotărârea Curții din 15 iunie 2019 se dorește a fi o sursă a păcii sociale, a menținerii statului de drept, a democrației, precum și a garantării unui cadru adecvat de protecție a drepturilor omului prin combaterea unei instabilități politice de anvergură.

Prin anularea actelor Curții din perioada 7-9 iunie, Parlamentul condus de dna Zinaida Greceanîi dobândește, ope constitutionis, calitatea de Parlament constituțional, fiind revigorate actele normative adoptate de acesta până acum, precum și actele adoptate de Guvernul Republicii Moldova condus de dna Maia Sandu.

H O T Ă R Ă R E:

  1. Se revizuiesc și se anulează Decizia Curții Constituționale nr. 83 din 7 iunie 2019, Hotărârea Curții Constituționale nr. 13 din 8 iunie 2019, Hotărârea Curții Constituționale nr. 14 din 8 iunie 2019, Hotărârea Curții Constituționale nr. 15 din 8 iunie 2019, Avizul Curții Constituționale nr. 1 din 9 iunie 2019 și Avizul Curții Constituționale nr. 2 din 9 iunie 2019.
  2. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Vă amintim că în seara zilei de 7 iunie, Curtea Constituțională a emis prima decizie prin care a obligat președintele Igor Dodon să dizolve Parlamentul, deoarece în acea zi expira data limită de constituire a noului parlament.

Pe 8 iunie, ACUM și PSRM au semnat un acord temporar de colaborare și formare a unei majorități parlamentare, în urma căruia, sâmbătă, a fost investit noul guvern în frunte cu Maia Sandu și a fost constituită o nouă majoritate parlamentară prezidată de Zinaida Greceanîi. CC a declarat neconstituțional decretul de numire în funcția de prim-ministră a Maiei Sandu și a noului Guvern. În următoarele zile parlamentul a votat o serie de legi, care, ulterior, au fost considerate ilegale de CC.

Pe 9 iunie,  CC l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel FIlip președinte interimar. Democratul a semnat decretul privind organizarea de alegerilor anticipate la data de 6 septembrie 2019.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente