Boris Johnson, cu șanse tot mai mari de a fi prim-ministru al Marii Britanii

boris

Fosul primar al Londrei, Boris Johnson ar putea fi următorul Prim-Ministru al Marii Britanii. Acesta a câștigat prima rundă, cu o diferență considerabilă în cadrul alegerilor la șefia Partidului Conservator. Potrivit normelor britanice, șeful partidului cu cele mai multe mandate este automat prim-ministru.

Johnson, care a deţinut funcţia de ministru de Externe şi unul dintre liderii campaniei favorabile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, şi-a asigurat în primul tur 114 din cele 313 voturi exprimate. Astfel, numărul candidaţilor a fost redus de la 10 la şapte.

El a fost urmat de succesorul său în fruntea Ministerului britanic de Externe, Jeremy Hunt, care a obţinut 43 de voturi, urmat de ministrul Mediului, Michael Gove, care a adunat 37 de voturi.

Johnson le-a mulţumit susţinătorilor săi pentru acest succes, postând pe Twitter următorul mesaj: ”Sunt încântat de faptul că am câştigat primul tur de scrutin, dar avem un drum lung de parcurs”.

Rezultatul a depăşit aşteptările echipei lui Johnson şi îl face aproape sigur unul dintre cei doi candidaţi care vor fi supuşi votului final al celor 160.000 de membri de partid la nivel naţional.

Câştigătorul va deveni liderul Partidului Conservator şi prim-ministru al Marii Britanii.

Trei candidaţi au fost eliminaţi. Parlamentarii Esther McVey, Mark Harper şi Andrea Leadsom nu au reuşit să ajungă la pragul de 17 voturi necesare pentru a ajunge la turul următor.

Competiţia este dominată de problema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, toţi candidaţii promiţând să reuşească acest deziderat după ce Theresa May a eşuat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente