Primul val de deportări, comemorat printr-un moment de reculegere în Parlament

minut de reculegere

Deputații din blocul ACUM și cei din PSRM, prezenți la ședință că au ținut un minut de reculegere în memoria celor deportați. Propunerea a fost acceptată de către președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care, fiind născută într-o familie de moldoveni deportați, a precizat că pe acest subiect nu ar trebui să fie politizate lucrurile.

„Aduc un îndemn către cei prezenți astăzi să consemnăm printr-un moment de reculegere aceată tragedie colectivă a Basarabiei, și să sugerez să pregătim pentru 6 iulie 2019 o agendă a Parlamentului și a guvernului, pentru că se împlinesc 70 de ani a celui mai mare val deportărilor”, a spus Octavian Țîcu.

„Un minut de reculegere este normal. Această situație nu trebuie să se mai repete. Noi politicienii nu trebuie să divizăm societatea pe baza asta. Eu știu ce înseamnă lucrul acesta. Eu nu am avut de pătimit, au avut părinții mei. Eu m-am născut acolo, dar vreau să vă spun că moldovenii peste tot au fost gospodar. Vreau să menționez, pentru dreptatea istorică faptul că aceste evenimente au fost condamnate și în perioada sovietică”, a spus Zinaida Greceanîi.

Deportările au fost o formă a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice.

Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate în perioada 28 iunie 1940 – 5 martie 1953.

Au existat trei valuri de deportări ale populației din Basarabia și Bucovina de Nord. Cu toate acestea, acțiuni de strămutare a basarabenilor și bucovinenilor au avut loc și între cele trei valuri.

Primul val de deportări a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 (ora 2.30) și a cuprins teritoriile anexate de URSS de la România în iunie 1940.

Zinaida Greceanîi s-a născut la data de 7 februarie 1956, în satul Metalist din regiunea Tomsk (Federația Rusă). Părinții ei proveneau din satul Cotiujeni (raionul Briceni) și fuseseră deportați de către regimul comunist din Republica Moldova în lagărul din regiunea Tomsk (Siberia) din motive confesionale

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente