(video) Creatorul serialului „Cernobîl” a publicat lista de cărți și filme din care s-a documentat

um2rfszgfumoke1wksup
Foto: HBO

Craig Mazin, creatorul mini-serialului „Cernobîl”, a publicat pe pagina sa de Twitter o listă de cărți și filme din care s-a documentat pentru producerea celui mai de succes serial din istorie, potrivit ratingului IMDb.

 Cărți

Voices from Chernobyl,  Svetlana Alexievich 

În timpul dezastrului (aprilie 1986), autoarea cărții, laureată a premiului Nobel, se afla în Minsk. Svetlana Alexievich a intervievat mai mult de 500 de martori oculari, pompieri, lichidatori ai consecințelor, politicieni, fizicieni și cetățeni simpli, timp de 10 ani. „Este o lectură esențială și sfâșietoare”, a comentat Craig Mazin.

Chernobyl 01:23:40: The Incredible True Story of the World’s Worst Nuclear Disaster, Andrew Leatherbarrow

La ora 01:23:40. Alexander Akimov a apăsat butonul de urgență al celui de-al patrulea reactor nuclear din Cernobîl. Semnalul a fost urmat de evacuarea permanentă a unui oraș, iar miile de tragedii umane cauzate de dezastru au „schilodit” Uniunea Sovietică. Cartea este rezultatul a cinci ani de cercetări și prezintă o relatare despre ceea ce cu adevărat s-a întâmplat. „A fost incredibil de utilă”, a spus Mazin.

Ablaze: The Story of the Heroes and Victims of Chernobyl, Piers Paul Read

O relatare amănunțită despre evenimentele care au precedat și succedat explozia devastatoare. De asemenea, cartea povestește și ce s-a întâmplat cu supraviețuitorii dezastrului, dar și cum a decurs viața în satele din apropierea Cernobîlului.

Truth About Chernobyl, Grigori Medvedev 

Relatarea despre accident și consecințele acestuia este redată în acest caz de inginerul-șef al centralei de la Cernobîl. „Grigori Medvedev spune povestea cu picioarele pe pământ”, crede Mazin.

The Legacy of Chernobyl, Zhores A. Medvedev

Autorul susține că centrala era nesigură și administrată într-un mod bolnăvicios. De asemenea sunt prezentate cauzele accidentului și impactul asupra mediului înconjurător.

Chernobyl: A Documentary Story,  Iurii Shcherbak, Ian Press,  David R. Marples

Cartea se bazează pe interviuri neștiințifice cu pompieri, medici, oficiali, jurnaliști. Povestea e spusă din perspectivă sovietică.

Chernobyl, Insight from the Inside, V. M. Chernousenko

Cartea oferă detalii amănunțite din ziua dezastrului, dar și o analiză a măsurilor care au fost luate imediat după. Autorul este un fizician care a lucrat în zona specială, la o distanță de 10 km de reactor, fiind supus direct unei doze mari de radiații.

Chernobyl Record: The Definitive History of the Chernobyl Catastrophe, R.F Mould

Cartea analizează impactul catastrofei nucleare asupra vieții, sănătății și mediului înconjurător, luând în considerare agonia creată în Ucraina, Belarus, Rusia, dar și în țările apropiate.

Cărți de fotografie

The Long Shadow of Chernobyl, Gerd Ludwig  

Fotograful de la National Geographic a făcut 9 vizite la Cernobîl într-o perioadă de 20 de ani. Ludwig a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Zones of Exclusion: Pripyat and Chernobyl, Robert Polidori

În mai 2001, Robert Polidori a fotografiat ce a rămas în urma dezastrului în zonele evacuate total din Prîpeat și Cernobîl.

Cărți științifice

INSAG-7, raport al International Nuclear Safety Advisory Group

Radiation Dose Chart

Filme

Come and See, Elem Klimov

Este un film de război, care spune povestea invaziei germane a unui sat belarus.

Chernobyl.3828, Sergei Zabolotnyy

Este un documentar ucrainean lansat în 2011.  Este dedicat celor 3828 de lucrători care au fost implicați în curățarea celei mai periculoase zone ale centralei, zona M.

Chernobyl – The Severe Days, Vladimir Shevchenko

Un alt film documentar care se concentrează pe lichidarea consecințelor dezastrului. Este ultimul film al autorului. Acesta a murit din cauza expunerii la locul dezastrului.

The Voice of Lyudmila, Gunnar Bergdahl

Documentarul suedez spune povestea Ludmilei Ignatenko și a soțului său Vasilii, unul dintre pompierii implicați în lichidarea consecințelor dezastrului nuclear.

Surviving Disaster, serial documentar produs de BBC

Zero Hour, serial documentar produs de Discovery Channel

Seconds from disaster, serial documentar produs de National Geographic

Serialul HBO „Cernobîl”, format din 5 episoade, spune povestea accidentului nuclear din 1986, una dintre cele mai groaznice catastrofe create de om din istorie și a oamenilor curajoși care au făcut sacrificii incredibile pentru a salva Europa de un dezastru de neimaginat. Acesta s-a clasat pe primul loc în topul celor mai bune seriale conform ratingului IMDb. Actualmente, are o notă de 9.7/10, fiind votat de peste 150 000 de ori.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente