MOLDOX la Țară. Satul Văleni, gazda atelierului despre dezvoltarea mediului rural local

collage

Sesiunile de cinema pentru schimbare socială prin film au ajuns la Cahul, satul Văleni, care a găzduit cel de-al treilea atelier MOLDOX la Țară, invitații acestuia fiind reprezentanții gospodăriilor țărănești locale, reprezentanți ai Grupului de Acțiune Locală (GAL) „Lunca Prutului de Jos” și Eugen Guzun, reprezentantul inițiativei agrosilviculturale „Seed it Forward”.

Evenimentul a avut loc pe 2 iunie curent în cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie a s. Văleni. Oaspeții acestuia au venit din diverse localități ale raionului Cahul și au fost implicați într-un atelier de informare și instruire despre evenimentele și oportunitățile de finanțare și promovare în domeniul agriculturii și traiului în zonele rurale. Liviu Moraru, moderatorul evenimentului, a povestit despre asemenea inițiative și a abordat mai multe subiecte ce țin de modele de valorificare și planificare a resurselor rurale în alte țări, modul ne-etic de familiarizare a prețurilor, dificultățile de obținere a certificatelor de producție.

Eugenia Negru-Stoica, manager al GAL-ului „Lunca Prutului de Jos”, a povestit despre proiectele implementate în microregiune. „GAL-ul nostru a sprijinit implementarea a 13 proiecte de importanță majoră, care au corespuns cu prioritățile de dezvoltare ale microregiunii”, menționează Eugenia. Proiectele sunt orientate spre dezvoltarea obiectivelor turistice, modificarea și diversificarea ocupațiilor agricole și agroalimentare și ameliorarea calității serviciilor în domeniul social, cultural și educațional. Acum, vizitatorii GAL-ului pot procura haine tradiționale și produse din piele de oaie din ateliere locale, să servească gustoșenii și să participe și să invite toți doritorii la evenimentele locale, unde au ocazia să învârte o horă și să practice alte dansuri populare, și nu doar.

Ca de obicei, Eugen Guzun a povestit despre practicile agriculturii ecologice și protejarea mediului, venind cu mai multe exemple practice despre utilizarea îngrășămintelor naturale, protejarea plantelor prin metode ecologice etc. El a adus și câteva mostre de săpun natural, făcut din uleiuri specifice, pentru a promova practicile de zero-waste în Republica Moldova și a demonstra cum este posibil și viabil din punct de vedere financiar practicarea unei activități artizanale ecologice.

Pe final de atelier, oaspeții evenimentului au vizionat documentarul italian „Sătenii”/ „I Vilani”, unde au fost expuse patru istorii despre viața la diverse tipuri de ferme în Italia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente