Cel de-al doilea Summit Științific privind reducerea riscurilor fumatului s-a încheiat cu o declarație publică semnată de participanții la eveniment, care a avut loc săptămână trecută la Atena, Grecia. Declarația punctează că „renunțarea la fumat este una dintre cele mai eficiente măsuri pentru îmbunătățirea sănătății publice, dar strategia de reducere a riscurilor poate completa eforturile împotriva fumatului”.

„În epoca modernă, când tehnologiile și inovațiile înregistrează o dezvoltare accelerată, renunțarea la fumat este cea mai eficientă metodă din medicină și implică cele mai reduse cheltuieli. Specialiștii din domeniu sănătății publice trebuie în continuu să informeze fiecare fumător în parte și populația la general despre efectele adverse ale fumatului. Adițional, este necesar de a oferi fumătorilor cu cât mai multe și mai diverse instrumente pentru ca ei să renunțe cât mai curând posibil”, se spune în Declarația semnată.

În ultimii ani, conceptul de reducere a riscurilor fumatului a devenit un subiect ce trezește discuții aprinse și contradictorii. Una dintre problemele discutate este implicarea producătorilor de tutun în comercializarea produselor alternative, la fel și problema consumului de nicotină, și atragerea tinerilor nefumători. Reducerea riscurilor este aplicată în mai multe aspecte din medicină, sănătate publică și viața de zi cu zi. Sunt tot mai multe dovezi care demonstrează eficiența conceptului de reducere a riscurilor fumatului și a produselor alternative cum sunt snusul suedez și țigările electronice. Pe lângă asta, sunt dezvoltate sisteme de încălzire a tutunului care pot deveni mai atractive pentru fumători și care îi poate ajuta să substituie țigările. Apar și tot mai multe dovezi științifice care demonstrează că aceste produse sunt mai puțin dăunătoare.

„Chiar dacă renunțarea la fumat fără utilizarea produselor alternative sau tratamentelor medicamentoase rămâne o opțiune importantă, noi recunoaștem că această opțiune nu este populară și nici efectivă pentru mulți fumători”, se arată în Declarație.

Autorii documentului menționează că produsele alternativele fumatului pot deveni o opțiune viabilă pentru persoanele care nu pot renunța la fumat cu ajutorul altor metode. Iar în acest context, este nevoie de un cadru de reglementare, în care oamenii să aibă acces la informații echilibrate și care să stabilească o serie de beneficii și o diferențiere între produsele cu risc redus și țigările obișnuite. Continuarea fumatului este cea mai proastă opțiune pentru un fumător, strategia de reducere a riscurilor poate completa măsurile de prevenire a consumului de tutun și un instrument de reducere a numărului de fumători