(video) „În Uniunea Europeană, în Republica Moldova – către aceeași Calitate, Siguranță, Alegere”. O nouă campanie a fost lansată la Chișinău

61633230_358051484843750_5763582864096493568_o

Antreprenori și reprezentanți ai asociațiilor de afaceri din Moldova, experți din societatea civilă, reprezentanți ai guvernului și diplomați s-au reunit ieri, 30 mai, în incinta fabricii STAG din Chișinău pentru a participa la evenimentul de lansare a campaniei „În Uniunea Europeană, în Republica Moldova – către aceeași Calitate, Siguranță, Alegere”.

Campania are drept obiective: informarea cetățenilor Republicii Moldova privind beneficiile pe care le aduce implementarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană (DCFTA) pentru consumatori, prin creșterea alegerii, calității și siguranței produselor; încurajarea cererii de calitate și siguranță din partea consumatorilor și creșterea încrederii în producătorii din Republica Moldova.

Campania va fi implementată pe parcursul lunii iunie și include evenimente publice, dezbateri televizate și radio, analize publicate în presa scrisă și online, promovarea mesajelor prin intermediul spoturilor video, a rețelelor de socializare, panourilor și distribuirea materialelor tipărite.

Evenimentul de lansare a adus în atenția participanților și a jurnaliștilor exemple din agricultura, diferite industrii și sectorul de servicii din Republica Moldova, în care companii locale reușesc să îmbunătățească siguranța, inofensivitatea, calitatea și gama de produse și servicii, atât pentru piața locală, cât și pentru export.

Printre istoriile de succes au fost și poveștile unor moldoveni plecați să muncească în Europa, care au hotărât într-un moment să se întoarcă în țară, să investească banii și experiența acumulată în companii ce aduc acum profit, locuri de muncă și calitate consumatorilor de pe loc și de afară.

„Preluarea standardelor internaționale și a normelor europene reprezintă un proces complex, care necesită investiții, dar care generează oportunități majore”, a declarat domnul Peter Michalko, Ambasadorul Delegației Uniunii Europene la Chișinău. „Standardele europene sunt recunoscute de către organismele naționale ale statelor membre ale UE, dar si non-membre, cum ar fi Norvegia, Elveția sau alte piețe. Piața europeană este una dintre cele mai exigente din lume. Produsele conforme cu aceste norme și standarde sunt sigure și calitative. Preluarea lor va duce la sporirea calității și maximizarea siguranței produselor și pentru consumatorii din Republica Moldova.”

În cadrul evenimentului, reprezentanți ai instituțiilor de stat și ai proiectelor internaționale de dezvoltare au împărtășit experiența și oportunitățile legate de investiții, export și infrastructura calității din Republica Moldova.

În incinta fabricii STAG a fost organizată și o expoziție de produse locale: „Creat în Moldova, Apreciat în Lume”. Sunt expuse produse organice ale membrilor asociației MOVCA – Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Republica Moldova, dar și ale altor companii locale ce au reușit să valorifice oportunități de export oferite în cadrul Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Campania se bazează pe cercetări calitative și cantitative efectuate în Republica Moldova în 2018 și 2019 care au țintit percepțiile cetățenilor Republicii Moldova privind calitatea și siguranța produselor, obiceiurile de consum. Atunci când cumpără un produs, cele mai importante criterii de alegere pentru consumatorii locali sunt calitatea (70,3%), prețul (63,4%) și țara de origine, preponderent europeană (32,8%). Mai detaliat despre cercetare, metodologie și rezultate puteți afla din anexa la acest comunicat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente