Examene clasa a IX-a, 2019: Care este necesitatea, cât durează testarea și cine notează elevii

BAC 2018 (22)

Evaluarea națională a elevilor de clasa a IX-a va începe luni, 3 iunie, cu testarea la Limba și literatura română (alolingvi). Elevii vor avea la dispoziție 2 ore astronomice (120 de minute) pentru a rezolva subiectele de evaluare. Testele sunt elaborate de Ministerul Educației, cu scopul de a verifica dacă elevii au însușit elementele prevăzute de curriculum pentru final de ciclu gimnazial.

Elevii de clasa a IX-a vor susține trei probe de evaluare: Limba de instruire, Matematica și Istoria Românilor și Universală. Elevii din școlile cu altă limbă de predare decât cea română vor susține și un examen la limba maternă. Toate probele de evaluare vor fi organizate în scris. Testarea se va susține în clasele, în care elevii învață în mod normal.

Examenele de absolvire a gimnaziului se organizează în fiecare instituţie de învățământ unde există elevi ai acestui nivel de învățământ.

Examenele sunt fără taxă, atât pentru elevii instituţiilor publice, cât şi pentru cei din instituțiile private.

Potrivit regulamentului, examenul începe la ora 9:00.

Modele de subiecte pentru Examene de absolvire clasa a IX-a, 2019

Model de teste Limba română și literatura română clasa a IX-a (alolingvi)

Model de teste Matematică clasa a IX-a

Model de teste Limba de instruire clasa a IX-a

Model de teste Istoria românilor și universală clasa a IX-a

Calendarul Examenelor de absolvire clasa a IX-a, 2019

3 iunie 2019 (luni): Limba și literatura română (alolongvi)
6 iunie 2019 (joi): Matematică
10 iunie 2019 (luni): Limba de instruire
13 iunie 2019 (joi): Istoria românilor și universală

Cine concepe subiectele de la testarea la clasa a IX-a

Subiectele pentru probele de examen, baremele de corectare şi schemele de notare sunt elaborate de către entitatea națională cu funcții de evaluare și examinare. Subiectele pentru examenele de absolvire a gimnaziului se clasifică în categoria documentelor secret de serviciu, din momentul demarării acţiunilor de elaborare a acestora şi până la momentul când ele devin publice.

Elaborarea subiectelor se face conform următoarelor criterii:

# să fie în concordanţă cu recomandările curriculumului la disciplina de examen și cu programa de examen;

# să asigure cuprinderea echilibrată a materiei studiate;

# să aibă un grad de complexitate corespunzător conținutului programei de examen;

# să permită tratarea lor în timpul alocat candidaților pentru rezolvarea acestora;

# să solicite candidaților capacități de analiză, de sinteză, de generalizare.

Subiectele de la fiecare testare de clasa a IX-a sunt concepute astfel încât să poată fi rezolvate în două ore astronomice (120 minute).

Cum se vor desfășura examenele de absolvire la clasa a IX-a, 2019

Examenele de absolvire a gimnaziului sunt susţinute în scris. Pentru fiecare probă se acordă 2 ore astronomice (120 de minute). Timpul rezervat pentru realizarea subiectelor se calculează din momentul în care toţi candidaţii din aceeaşi sală au primit testul de examen.

Examenele, în toate instituţiile de învățământ, încep la aceeaşi oră, stabilită de către entitatea națională cu funcții de evaluare și examinare.

Candidaţii vor susţine într-o zi doar un singur examen. Orarul desfășurării examenelor din sesiunea de bază și cea suplimentară se aprobă prin ordinul ministrului.

Sălile de examen vor fi pregătite pentru examene, prin eliminarea oricăror materiale didactice care ar putea influenţa candidaţii în realizarea subiectelor de examen.

Candidaţii vor fi repartizaţi câte unul în bancă, în ordinea alfabetică pe instituţie.

În sălile de examen se repartizează câte doi asistenți la fiecare 30 de candidați, dar nu mai puțin de 2 asistenți într-o sală. Aceștia atenţionează candidaţii despre faptul că nu au dreptul să intre în sălile de examen cu materiale interzise: tabele, manuale, dicţionare, ceruză, notiţe, calculatoare de buzunar, telefoane mobile, ceas, staţii de emisie-recepţie, alte dispozitive electronice sau alte surse de informare.

Accesul candidaţilor în sălile de examen este permis, în baza actului de identitate, cu 15 minute înainte de începerea examenului

În fiecare sală de examen vor fi repartizaţi cel puţin 10 candidaţi. Pentru realizarea testului, candidaţii folosesc doar pix cu pastă de culoare albastră.

Pe măsură ce îşi încheie activitatea, candidaţii predau testele asistenţilor şi semnează în borderoul de prezenţă. Depăşirea timpului prestabilit la pentru realizarea subiectelor de examen este interzisă. Ultimii 3 candidaţi rămân în sala de examen până la predarea ultimului test.

Cine corectează și notează lucrările elevilor

Pentru verificarea testelor scrise ale candidaților, pentru fiecare disciplină de examen, se constituie Comisia Raională/Municipală de Evaluare

Componenţa numerică a fiecărei Comisii Raionale/Municipale de Evaluare se stabileşte în funcţie de numărul lucrărilor scrise la disciplina de examen și timpul destinat verificării lucrărilor.

Instituţiile de învăţământ propun cadre didactice pentru a fi incluse în Comisiile Raionale/Municipale de Evaluare care corespund următoarelor cerinţe: cunosc curriculumul și programa de examen la disciplina respectivă, de regulă, predau la clase gimnaziale (clasele V-IX), au experiență de participare în diverse comisii de evaluare la nivel raional/municipal/național, sunt persoane responsabile, oneste, competente în domeniul său de activitate, au respectat rigorile de desfășurare a examenelor de absolvire a gimnaziului în anii precedenți.

Fiecare test se verifică de către un singur profesor evaluator, în strictă conformitate cu prevederile baremului de corectare. Testele candidaţilor sunt verificate de către profesori-evaluatori din alte instituţii decât cele de unde provin candidații;

Profesorul-evaluator verifică cu pix roşu şi acordă punctaj testelor de examen, în strictă conformitate cu prevederile baremelor de corectare, evidenţiază greşelile de orice tip la identificarea acestora în teste și scrie pe foaia de titlu, cu cifre şi litere, punctajul acordat fiecărui test;

barem1

Președintele Comisiei de Evaluare reverifică, în mod obligatoriu, testele apreciate cu 90–100% din punctajul maxim, în raport cu prevederile baremului de corectare; punctajul acordat este final;

Ce se întâmplă cu rezultatele de la examenul de absolvire la clasa a IX-a

Entitatea națională cu funcții de evaluare și examinare publică în ziua anunţării rezultatelor, pe pagina web a entității, testele şi baremele administrate în sesiunea de examene. Nu se permite realizarea copiilor, fotocopiilor sau preluarea sub orice formă a informaţiei din testele administrate în examene.

Cererile pentru contestaţii sunt primite şi înregistrate la instituția de învățământ, în decurs de 24 de ore din momentul afişării rezultatelor la avizierul instituției, în limitele zilei de muncă (9.00 – 18.00).

Testele scrise ale candidaţilor, borderourile de notare, schema de convertire a punctelor în note se păstrează în instituţia de învățământ timp de 3 ani, iar procesele-verbale – 5 ani, cu transmiterea lor ulterioară în arhiva instituţiilor. Maculatoarele se păstrează 1 an

De ce este nevoie de examene de absolvire pentru clasa a IX-a

Examenele naţionale de absolvire a gimnaziului au funcţia de certificare a nivelului de cunoştinţe şi competenţe de bază ale elevilor la finele acestui nivel de învățământ şi sunt organizate în baza art. 29, art.44 din Codul educaţiei al Republicii Moldova nr. 152 din 17 iulie 2014.

Examenele de absolvire a gimnaziului sunt obligatorii pentru fiecare elev al acestui nivel de învățământ.

Examenele de absolvire a gimnaziului se consideră promovate dacă notele de la fiecare probă de examen nu sunt mai mici decât „5” (cinci).

Absolvenţilor care au promovat examenele de absolvire a gimnaziului, li se eliberează actul de studii (Certificatul de studii gimnaziale), pentru a-și putea continua studiile la treapta liceală sau la colegii.

Elevilor care nu au promovat examenele de absolvire a gimnaziului, li se eliberează, la cerere, un certificat de studii gimnaziale, documentat prin ştampila instituţiei și semnătura directorului.

În caz de nepromovare, examenele de absolvire a gimnaziului pot fi susţinute de cel mult două ori în decursul următorilor 2 ani, după finalizarea nivelului de învăţământ gimnazial.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente