(video) Detalii necunoscute din istoria Moldovei între anii 1989-1991. Urmărește pe #diez filmul lui Eugen Damaschin

moldova 89-91

Lacul lebedelor. Saloane video. Răpirea oamenilor. Un militar și un pușcăriaș. Cocktailuri Molotov și cele 144 de geamuri ale Ministerului de Interne. Ce au în comun aceste imagini?

Toate ele, în combinație cu altele, au dus la obținerea independenței Republicii Moldova.

O încercare de a revedea istoria prin prizma timpului, și de a înțelege ce a fost, dar și mai important, ce s-ar fi putut întâmpla.

Vedeți aici un interviu #diez cu Eugen Damaschin.

Autorul documentarului, Eugen Damaschin, spune că filmul recompune istoria obținerii independenței Moldovei și prezintă evenimentele petrecute între anii 1989-1991, relatate din perspectiva diferitor actori politici și sociali.

Printre cei 12 protagoniști care au relatat evenimentele suntpoliticienii Mircea SnegurVladimir VoroninIurie Roșca, primul și unicul președinte al Găgăuziei Stepan Topal, deputata în Primul Parlament Nadejda Brînzan, artistul plastic Lică Sainciuc, jurnalistul și fotograful Nicolae Pojoga, istoricul Sergiu Mustață, muzicianul Igor Dînga ș.a.

Dacă vreți să cunoașteți mai multe despre independența Moldovei nu ezitați să vizionați mai jos acest documentar.

„Ceea ce studiază elevii în liceu despre independenta Republicii Moldova sunt doar trei pagini la sfârșitul manualului de istorie. Informații în acces liber și filme pe acest subiect sunt în primul rând foarte puține, și în al doilea rând sunt subiective. Unele vorbesc despre faptul că noi trebuia să ne unim cu România. Alții spun că trebuia să rămânem în componența Uniunii Sovietice. Și una dintre probleme este faptul ca materialele de arhivă nu sunt în acces liber. Este o temă foarte sensibilă și înțeleg că din aproape 50 de ore de material filmat, pot să-l croiesc în mai multe direcții și înțelegem responsabilitatea față de acest film. Din acest motiv nu am utilizat în film muzică de atmosferă, pentru a nu pune accent dramatic sau comic pe anumite situații, nu am utilizat vocea naratorului pentru a explica mai detailat unele aspecte, toate acestea le-am făcut pentru a lăsa doar ceea ce s-a vorbit și pentru a evita orice tip de manipulare. Senzația noastră pe tot parcursul montajului era că lucrăm în mănuși pentru a nu distruge cumva acel personal și acea atmosferă, pe care am creat-o în timpul filmărilor.  În film este foarte mult personal al oamenilor care au trăit perioada aceea. Oamenii care au luat decizii în mijlocul haosului. Am descoperit multă umanitate și curaj în acele decizii ”, a adăugat Eugen Damaschin.

Documentarul Moldova 89-91 despre independența Moldovei este realizat de regizorul Eugen Damaschin și producătoarea Anastasia Primov.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente