Peste 120 de grădinițe din capitală își vor sista activitatea pe parcursul verii. Doar 36 de instituții de educație timpurie din Chișinău vor activa în regim normal în perioada iunie-august 2019.

Pe perioada de sistare a activității unei instituții de educație timpurie din sector, a fost determinată o altă grădiniță din apropiere, pentru ca toți copiii ai căror părinți au solicitat frecventarea pe această perioadă, să fie instituționalizați. Părinții vor depune o cerere în acest sens la grădinița frecventată de copil, fără necesitatea motivării acesteia.

Măsura vine ca urmare a reducerii numărului copiilor în grădinițe pe durata sezonului estival, insuficiența angajaților în blocurile alimentare ale instituțiilor, creșterea duratei programului de muncă al personalului (12 ore) din cauza concediilor anumitor angajați, organizarea lucrărilor de reparație pe timp de vară, etc.

Totodată, e de menționat că programul de activitate al IET va fi stabilit astfel, încât să fie respectate drepturile legale ale copiilor, părinților și angajaților instituțiilor nominalizate. Anterior, DGECTS a desfășurat sondaje vizavi de frecventarea grădinițelor în perioada de vară, pentru a stabili graficul de lucru al grădinițelor din sectoarele capitalei.

Informația privind programul de activitate al IET va fi plasată pe site-ul Direcției generale educație, cultură, tineret și sport (DGECTS), precum și pe paginile web ale direcțiilor educație sectoriale.

În cazul unor modificări neplanificate vizavi de activitatea IET, comunitatea de părinți va fi informată suplimentar prin intermediul paginilor web a DGECTS și DETS din sectoare.