Savanții de la UTM au fost premiați cu un milion de euro pentru o descoperire unică în lume

23375828

Un grup de savanți de la Universitatea Tehnică din Moldova a primit din partea UE 1 milion de euro pentru descoperirea unei substanțe unice în lume. Este vorba de aerogalnitul – un material inorganic care are proprietatea de a atrage şi în acelaşi timp de a respinge apa.

Potrivit academicianului Ion Tighineanu, care a condus echipa de cercetători, banii oferiţi de Uniunea Europeană vor fi folosiţi pentru continuarea cercetărilor în domeniu şi crearea unor concepte de implementare a substanţei.

Aerogalnitul a fost creat de către savanţii moldoveni, în comun cu un grup de cercetători străini, după aproape cinci ani de cercetări. Acum câteva luni, descoperirea a fost recunoscută în întreaga lume. În cadrul unui program de granturi, Comisia Europeană le-a oferit cercetătorilor moldoveni un milion de euro.

„500 de mii de euro, ei vor fi implimentaţi la Chişinău. Vor fi cursuri speciale, şcoli de vară, conferinţe, la care vor participa tinerii, vor veni profesori şi de peste hotare. Alte 500 de mii, ele sunt împărţite între parteneri, dar utilizarea lor, este tot pentru noi”, a declarat Ion Tigheneanu, savant, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, scrie prime.md.

Inventatorii de la UTM au creat şi conceptul unui dispozitiv pe bază de aerogalnit, care va putea fi folosit pentru studierea spaţiului cosmic, de exemplu.

„Am testat aerogalnitul la presiuni înalte. Ne-am convins, că proprietăţile se schimbă până la 40 de atmosfere, se poate de utilizat. Asta ar însemna că am putea studia atmosfera pe alte planete”, a declarat Ion Tigheneanu, savant, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Cercetătorii îşi propun să creeze cu ajutorul aerogalnitului un înveliş special, care blochează câmpul electromagnetic. În era tehnologiilor, acest material ar putea fi folosit pentru blocarea undelor periculoase emise de aparatele electrocasnice, telefonelor mobile, sau altor dispozitive radioactive.

„Mulţi oameni doresc să aibă locuinţa izolată. Iată un strat, relativ subţire, din astfel de material, este demonstrat că blochează foarte eficient aceste unde”, a declarat savantul Tudor Branişte.

Mai multe despre descoperire puteți vedea pe Physics World.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente