(foto) Ce localuri din Moldova încearcă să renunțe la plastic și cum le reușește acest lucru

1

De la 1 ianuarie 2019, potrivit unei legi adoptate de către Parlamentul Republicii Moldova, utilizarea și comercializarea pungilor din plastic, pentru unităţile comerciale cu suprafaţă medie şi mică stipulate, este interzisă. Pentru unităţile comerciale ambulante, magazine, mobile, staţionare provizorii, legea va fi aplicată începând cu anul 2020. Astfel, mai mulți proprietari de cafenele sunt nevoiți să înlocuiască plasticul cu hârtia.

Vă prezentăm mai jos câteva localuri din Moldova, care încearcă treptat să renunțe la unitățile din plastic și să le găsească o alternativă mai ecologică.

Localul „La Gura Cuptorului” din Călărași folosește hârtia încă de la deschidere. Proprietara a declarat că recent au fost scoase în totalitate pungile din plastic la fel și paharele, sticlele, paiele pentru suc, ba chiar și tacâmurile. Toate au fost excluse în favoarea celor biodegradabile.

2

„Nefuncționalitatea legii m-a împins și mai mult la schimbare, am zis că noi suntem schimbarea, noi suntem statul! Cu fiecare săptămână, am exclus câte o băutură din sticlă, la moment mai avem două poziții de înlocuit. Se poate până la excludere, doar să vrei asta”, menționează pentru #diez, proprietara restaurantului Alina Stăvilă.

Proprietara a plasat și un panou în incinta locului, pe care scrie „Nouă ne pasă de natură…spune NU pungilor de plastic”,  ca și pe traistele eco expuse în vânzare de către cafenea.

1

Cafeneaua „Meating Point” din Chișinău, recent, a înlocuit paiul din plastic cu cel din inox. Localul a făcut anunțul schimbării printr-o postare: „Fiecare pas făcut de noi este conștient. Ne străduim să folosim cât mai multe lucruri naturale și pozitive pentru planeta noastră”.

fotop

Rețeaua de restaurante „Oliva”, din luna ianuarie, la fel au renunțat la paiele din plastic în favoarea celor de hârtie.

fotooliva

„Paiele sunt doar o deprindere! Ajută-ne și tu pe noi să protejăm Planeta noastră. Până noi implementăm proiectul, faceți un angajament personal de a refuza paiele din plastic, ori de câte ori ați comanda o apă/băuturi răcoritoare. Încurajați-vă prietenii și familia să procedeze la fel! Din februarie o să folosim paie de hârtie care sunt degradabile, doar pentru câteva cocktail-uri și milkshake-uri!”, a comentat atunci administrația.

Și localul „Tucano” din Capitală a schimbat paiele din plastic pe cele reciclabile. Modificarea a fost observată de vizitatori la începutul acestui sezon estival.

62533629_2356574564578417_2903674685558358016_n

Rețeaua de fast-food din Moldova „KFC” și „Pizza Hut”, care au filiale și în Republica Moldova, anunțase în 2018 că vor renunța la paiele din plastic, începând cu 1 aprilie, 2019. Anunțul a fost făcut de Sphera Franchise Group, care deţine companiile ce operează în sistem de franciză brandurile acestor restaurante. În Republica Moldova, schimbările urmează să fie implementate în această vară.

345eb2a672397805454c2e39b1161a90
Foto: Yahoo Lifestyle Singapore

„Această schimbare presupune o investiţie semnificativă prin care se asigură faptul că viitoarele paie din hârtie sunt produse din păduri administrate în mod sustenabil”, au menționat reprezentanţii companiei.

La nivel internațional, acțiunile de înlocuire a plasticului în restaurante sunt mult mai ample. De exemplu, lanțul de restaurante McDonald’s a anunțat încă în 2018 că va renunța la paiele din plastic, în favoarea celor de hârtie. Aceste modificări au fost anunțate pentru Marea Britanie. Totodată, alternative la paiele din plastic sunt în teste în Belgia, SUA, Franţa şi Norvegia. În unele zone din America Latină şi Malaezia, compania oferă paie doar la cerere. Din păcate, pentru Republica Moldova nu a fost făcut vreun anunț, în care s-ar menționa despre schimbarea paielor din plastic.

Mcdonalds_drink_with_straw.jpg.860x0_q70_crop-scale
TreeHugger

O altă companie internațională, specializată în cafenele, Starbucks, a promis în 2018 că va renunța la paiele de plastic în cel mult doi ani, adică până în anul 2020. Anunțul fusese făcut după ce orașul său de baștină al Starbucks, Seattle, a interzis paiele de plastic. Astfel, cafenelele Starbucks urmează să ofere numai paie din materiale biodegradabile, cum este hârtia.

Starbucks_cups.jpg.860x0_q70_crop-scale
TreeHugger

Conform proiectului de lege, votat de deputații din Republica Moldova, în anul 2017, amenzile pentru utilizarea și comercializarea pungilor din plastic de unica folosinţă de către unităţile comerciale cu amănuntul sunt de la la 5.000 până la 10.000 de lei.

Restricționarea utilizării pungilor din plastic a început în țara noastră la 1 ianuarie 2019. Deși legea prevede amenzi, nu este clar nici până acum cine se ocupă de acest subiect, cum funcționează lucrurile și la ce capitol ne aflăm. Cert este că putem începe schimbarea de la noi, refuzând să utilizăm produse din plastic.

Autoare: Valeria Baxanean, reporteră stagiară

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente