(doc) „Ne pronunțăm împotriva îndoctrinării sexuale a copiilor noștri”. Un grup de părinți au redactat o scrisoare deschisă către Ministerului Educației

elevi

Introducerea disciplinei „Educația pentru sănătate” a generat mai multe dispute în societate. Prin urmare, un grup de părinți și profesori au lansat o scrisoare deschisă, prin care cer autorităților să interzică disciplina sau să revadă curriculum acesteia.

Autorii scrisorii se întreabă dacă această disciplină școlară, așa cum a fost concepută și introdusă în planul de învățământ, are ca scop facilitarea tacită a promovării prin intermediul învățământului public a practicilor unor minorități sexuale, inclusiv a pedofililor.

„E suficientă doar o fugară incursiune în curriculumul disciplinei, ca să te convingi că acesta conţine, la capitolul Educaţie pentru sănătate, tematici ale educației sexuale explicite, adică idei și concepte contrare practicii educaționale general-umane, moralei creștine, specifice culturii noastre naționale, dar și celei europene, care afirmă că relațiile dintre bărbat și femeie sunt asociate căsătoriei, dragostei, fidelității. Doar educându-i în acest spirit pe tineri, putem conta pe dezvoltarea lor armonioasă, pe crearea unor familii sănătoase și pe realizări frumoase în viață”, menționează autorii.

Semnatarii scrisorii cred că includerea în planul de învățământ a educaţiei sexuale este foarte îngrijorătoare în contextul când în Republica Moldova, dar și la nivel global, devine tot mai gravă criza familiei. „Este îngrijorătoare statistica privind divorțurile, bolile sexual transmisibile, avorturile în rândul tinerelor, sarcinile în rândul adolescentelor. Mai mult, e o disciplină care distruge autoritatea părinților în fața copiilor, sugerându-le că se pot adresa medicului în orice chestiuni legate de sex, fără să știe părinții. Deci noi, părinții, am devenit niște mastodonți, incapabili să participe la educația copiilor lor?”

„Noua disciplină este, în esență, contradictorie conceptului național de educație morală, propunând familiarizarea copiilor cu practici sexuale înainte de căsătorie și la o vârstă fragedă, înainte de maturizarea sexuală, precum și cu contraceptivele, fapt care în sine reprezintă nu doar permisiunea pentru relații sexuale precoce necontrolate moral și matrimonial-familial, ci chiar un îndemn de a le practica nestingherit”.

Autorii scriu că se pronunță categoric pentru protejarea castității și curățeniei morale a copiilor și împotriva îndoctrinării lor sexuale, un nou gen de îndoctrinare ideologică, contrară spiritului culturii acestui neam.

Textul scrisorii îl vedeți mai jos. Deocamdată, autoritățile nu au venit cu vreun răspuns.

Educația pentru sănătate este o disciplină opțională care conține 7-9 module, printre care: igiena, nutriția, viața fără violență, sportul, sănătatea reproductivă, sănătatea mintală. Este dovedit științific că această informație este importantă pentru dezvoltarea tinerilor. Cu toate acestea, doar în jur de 10% dintre adolescenții din Moldova o studiază.

Curriculumul și suportul didactic al acestui curs au fost modernizate și conțin informații adaptate vârstei și contextului cultural.

Potrivit UNFPA Moldova  mai mult de 50% din tinerii din Republica Moldova (15-24 ani) au trăit experiența unui contact sexual, însă doar jumătate dintre ei au utilizat prezervativul la ultimul act sexual. Chiar dacă instituțiile guvernamentale și neguvernamentale întreprind eforturi comune pentru a informa tinerii despre cum să se protejeze împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, 6 din 10 persoane infectate cu acest tip de boli au vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani. În plus, ponderea tinerilor care dețin cunoștințe complexe despre HIV a scăzut de la 40,5% (în anul 2005) la aproximativ 32% (în anul 2013).

Legea privind sănătatea reproducerii, aprobată în anul 2012, obligă toate instituţiile de învăţământ să introducă, în mod obligatoriu, ore complexe de educaţie pentru sănătatea sexuală și reproductivă, însă această prevedere nu a fost încă aplicată. Astfel, UNFPA colaborează cu partenerii naționali pentru a se asigura că orele de educaţie sexuală corespunzătoare vârstei sunt incluse în programul școlar în Republica Moldova.

Mai multe detalii despre disciplina Educația pentru sănătate, vedeți aici. 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente