(foto) Mai mulți liceeni și studenți au descoperit arta inscripțiilor caligrafice, în cadrul unui workshop, organizat la UTM

artacalf

Deși scrisul de mână și implicit caligrafia par a fi niște vestigii ale trecutului, iată că studenții programului Design și Tehnologii Poligrafice din cadrul Facultății Textile și Poligrafie au descoperit în persoana cunoscutului caligraf Alexandr Kodîmski oponentul perfect al acestei afirmații.

În cadrul întrevederii desfășurate la inițiativa conf. univ., dr. Viorica Cazac și lect. univ. Adascalita Lucia, care s-a transformat într-un veritabil workshop despre arta inscripțiilor caligrafice. Studenți și absolvenți ai programului Design și Tehnologii Poligrafice, dar și liceenii interesați de acest subiect, au fost surprinși să afle că celebrul invitat este pasionat de caligrafie de aproape două decenii – l-au inspirat lucrările unui american şi a decis să se perfecţioneze, transmite site-ul UTM.

Scrisul de mână pe care îl practică un caligraf este destul de lent, spre deosebire de cel pe care oamenii îl folosesc în viaţa de zi cu zi. Și nu e doar o diferență ce ține strict de ocupația fiecăruia. Caracterul şi viteza scrisului au o explicație mult mai profundă, aceasta stând în caracterul, felul de a fi al posesorului. Cu cât scrisul e mai îngrijit și mai frumos, cu atât presupune o mai bună concentrare a persoanei asupra propriilor idei şi gânduri. Altfel zis, pe baza scrisului de mână putem contura portretul psihologic al posesorului acestuia. În acest context, am putea adăuga că fiecare deget are legătură directă cu centrele scoarţei creierului. Stimularea lor contribuie la dezvoltarea intelectuală a omului. Poate de aceea împăraţii chinezi care pretindeau la funcţii importante trebuiau să susţină două examene: caligrafia (arta de a scrie frumos) şi arta de a compune poezii.

1-15 2-15

Pasiunea pentru caligrafie apare și se dezvoltă, însă, fără a se cont de reguli, statistici, analize. Pe lângă frumusețea scrisului propriu-zis, Alexandru a fost impresionat și de instrumentele specifice utilizate în această meserie: pana, penița, călimara… Cu trecerea anilor, și-a diversificat paleta uneltelor, inclusiv cu exemplare confecţionate manual, printre cele mai originale în „arsenalul” său fiind penițele din plăci îndoite şi din cutii coca-cola – ColaPen. Dar s-a încumetat să utilizeze în acest sens și un pieptene fixat pe un tub de plastic (spirit de inginer sadea!).

Alexandr Kodîmski le-a vorbit tinerilor și despre fonturile caligrafie. La ora actuală există o sumedenie. Dacă însă îți urmezi pasiunea cu inima, te limitezi la câteva, preferând să transmiți emoții nu prin instrumentul pe care îl folosești, ci prin produsul propriu-zis al acestuia – scrisul. E arta prin care autorul se exprimă și își lasă amprenta propriilor trăiri lăuntrice.

4-14 10-7

Timp de 6 ore, participanții au experimentat parcursul istoric prin reproducerea caligrafică a alfabetelor istorice, utilizând diverse instrumente de scriere, diverse suporturi și concepte. Rezultatele au fost pe măsura așteptărilor, participanții mulțumind organizatorilor pentru experiența oferită.

5-12 6-11

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente