Cinci persoane cu vârsta cuprinsă între 17 și 33 de ani, originari din Chișinău și raionul Ialoveni au fost reținuți  fiind suspectați de cultivarea și punerea în circulație a marijuanei hidroponice în proporții deosebit de mari. În prezent, pe numele suspecților a fost emis un mandat de arest pentru 30 de zile.

Ca urmare a investigațiilor efectuate de ofițerii Direcției Operațiuni Speciale a INI (DOS) în comun procurorii  Procuraturii  Ialoveni și organul de urmărire penală al IP Ialoveni, s-a stabilit că  suspecții comercializau narcoticele printr-o schemă conspirată și anume prin intermediul magazinelor online.

Astfel, cumpărătorul și realizatorul nu aveau contact direct, iar banii erau achitați prin intermediul diferitor servicii de plată electronice, pe conturi create de către membrii grupului. Ulterior, pentru a pierde urma banilor, aceștia procurau monede digitale ,,Bitcoin” și le realizau în mediul online pentru a obține mijloace bănești din aceștia.

Gruparea a fost monitorizată timp de 2 luni de zile, perioadă în care ofițerii de investigații au identificat realizatorii, astfel fiind efectuate achiziții de control și livrări controlate.  

În urma măsurilor speciale de investigații polițiștii au acumulat probe care confirmau faptul că acasă, dar și în domiciliile rudelor și prietenilor acestora sunt cultivate și păstrate substanțe stupefiante de tip marijuana.

De asemenea, au fost efectuate 11 percheziții la domiciliile și mijloacele de transport a suspecților de unde au fost depistate și ridicate  substanțe stupefiante de origine vegetală, mijloace bănești provenite din activitatea infracțională, carduri bancare și dispozitive tehnice, folosite în scopuri infracționale.

Astfel, au fost scoase din circuit, de pe piața neagră 1,2 kg de marijuana hidroponică, în valoare de 250 000 lei și peste 400 plante de cânepă, la fel fiind stabilite mijloace bănești obținute pe cale ilegală.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

În continuare se efectuează acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.