Strategii care pot transforma sistemul de sănătate publică din Moldova! Ce înseamnă Tobacco Harm Reduction?

tobacco_21 mai

În timp ce țările dezvoltate adoptă ample strategii privind conceptul de reducere a efectelor nocive ale fumatului, puțini moldoveni cunosc ce înseamnă acest lucru și cum acest fapt îi poate ajuta să renunțe la viciu. Mai mult decât atât, conceptul de „Tobacco Harm Reduction” nu se regăsește nici în actele oficiale și strategiile pe termen mediu și lung privind sănătatea publică, adoptate de autorități.

Reducerea efectelor nocive ale fumatului (Tobacco Harm Reduction) este o strategie de sănătate publică care vine să minimizeze riscurile pentru sănătate pentru persoanele care fumează. Această strategie se referă, în mare parte la adoptarea, la nivel oficial, a regulamentelor privind introducerea şi încurajarea produselor alternative mai puțin nocive decât țigaretele. O dată cu apariția inovațiilor pe acest segment, tot mai multe țări în lume, precum sunt SUA, Japonia, Marea Britanie etc. precaută și implementează asemenea strategii.

Conceptul de Tobacco Harm Reduction a fost introdus în 1976 când profesorul Michael Russell a scris: „Oamenii fumează pentru nicotină, dar mor din cauza gudronului” și a sugerat că raportul dintre gudron și nicotină ar putea fi cheia pentru fumatul mai puțin nociv. De atunci, efectele nocive ale fumatului au fost atribuite toxinelor eliberate în urma arderii tutunului. Spre deosebire de acestea, produsele din tutun care nu implică un proces de ardere (inclusiv și țigaretele electronice) sunt considerate mai puțin dăunătoare, deși creează dependență.

Această strategie stârnește controverse: susținătorii ei afirmă că Tobacco Harm Reduction este utilă atât pentru utilizatorul individual, cât și pentru populație, iar oponenții strategiei afirmă că aceasta poate duce la creșterea numărului de fumători-începători, fapt care nu este demonstrat de studiile efectuate în țările care au adoptat snusul sau țigările electronice.

Studiile arată că anume compușii cancerogeni din țigările tradiționale, eliminați în procesul de ardere sunt periculoși, nicotina însăși nu este cauza primară a daunei, precum se crede.

Nicotina cauzează creșterea frecvenței cardiace și tensiunea arterială, dar nu cauzează cancerul. Principalul pericol este fumul care rezultă din arderea tutunului, astfel încât dacă nicotina ar putea fi livrată fără fum, este posibil ca cele mai multe efecte nocive ale fumatului să fie evitate, afirmă cercetătorii. Măsurile de reducere a riscurilor fumatului constau în reducerea sau eliminarea utilizării tutunului combustibil prin trecerea la alte produse cu nicotină. Aceste măsuri pot fi următoarele: terapiile de înlocuire a nicotinei farmaceutice sau țigările electronice, trecerea la produse din tutun fără fum, cum ar fi snusul suedez. Există un număr considerabil de fumători care nu vor să renunțe definitiv la acest viciu. Iar reducerea riscurilor este probabil o variantă care aduce doar beneficii acestora, precum și sănătății publice în general.

Urmăriți și pagina BeBetter pentru a afla mai mult despre reducerea riscurilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente