(foto) Peste 200 de angajatori și-au expus ofertele de muncă în fața viitorilor ingineri din Moldova

5R9A1413

Cel mai grandios eveniment din domeniul industrial și ingineresc – Industrial Suppliers & Engineering Forum s-a încheiat cu succes. Cea de-a doua zi a forumului a adunat peste 200 de reprezentanți ai IMM-urilor cu activitate industrială în căutare de specialiști și mai mult de 400 de studenți de la specialități inginerești și tehnice, interesați de oportunitățile de muncă acasă.

Vitalie Tarlev, secretar de stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii: „Sunt onorat să vorbesc în fața companiilor care reprezintă industria locală și internațională. Echipa Guvernului lucrează permanent la agenda sa pentru a participa la dezvoltarea sectorul industrial și ingineresc al țării. Avem exemple de succes, avem angajamente publice, avem proiecte și inițiative, iar faptul că mediul de afaceri reacționează la aceste inițiative este un indicator îmbucurător pentru noi. Salutăm astfel de evenimente, deoarece ele reprezintă o oportunitate excelentă de atragere a investițiilor străine și de promovare a imaginii țării”.

385A1575

Ruxanda Dumitrescu, director Market Entry & Business Consulting, Camera de Comerț româno-germană: „Ca și în anii precedenți, alături de noi au fost prezente companii românești și germane, care au realizat contacte importante cu companiile din Moldova. M-a impresionat numărul mare de tineri și entuziasmul lor. Ne bucurăm că în industria din Moldova, în special în sectorul de automotive, s-au realizat pași importanți de dezvoltare”.

În cea de-a doua zi a evenimentului s-a desfășurat conferința „Dezvoltarea produselor pentru vehicule autonome” dedicată atât studenților de la specialitățile tehnice relevante, cât și companiilor locale, care își doresc să valorifice oportunitățile oferite sectorul de automotive, în continuă creștere în lume și în Republica Moldova.

Un alt eveniment desfășurat în cea de a doua zi a forumului a fost Târgul de Cariere în Inginerie și Tehnologie. Acesta a întrunit companii naționale și internaționale din țară și de peste hotare care și-au anunțat posturile vacante și au prezentat oferte de joburi pentru absolvenți și profesioniști.

5R9A9737

Radu Melnic, lector superior, Universitatea de Stat a Moldovei: „Scopul acestui eveniment a fost crearea legăturii directe dintre angajatori și potențiali angajați. Este o oportunitate pentru ambele direcții, în contextul în care la moment în Republica Moldova exista în jur de 4000 de locuri de muncă în domeniul ingineresc care rămân vacante. Ne bucurăm să fim organizatorii unui eveniment dedicat atât ÎMM-urilor în căutare de specialiști, cât și studenților, interesați de dezvoltarea lor profesională aici, acasă, în Moldova”.

Ion Grosu, reprezentant compania Cris Hermetic Pumps: „Am discutat cu zeci de studenți, potențiali ingineri, care și-ar dori să se angajeze. Am rămas surprins sa găsesc că aceștia sunt foarte bine pregătiți, mai mult, sunt și dornici de a-și continua carierele în inginerie. Le-am prezentat ofertele de muncă disponibile în compania noastră și i-am îndemnat să ne viziteze la uzina din Chișinău. Mi s-au părut cu potențial și mă bucur că sunt interesați de domenii mai specifice, precum cel hidrotehnic în care activăm noi.

Valeriu Chiriac, student Facultatea Energetică și Inginerie Electrică: „Am venit la acest forum pentru că îmi doresc să muncesc acasă, dar vreau să activez într-o companie cu investiții străine deoarece salariile sunt mai motivante. Mă bucur să văd atâtea companii interesate de abilitățile mele de viitor inginer.”

5R9A1364

În cadrul forumului a avut loc și o competiție de vehicule cu dirijare autonomă, la dezvoltarea cărora au participat 6 echipe de elevi și studenți ai UTM. Concursul a constat în parcurgerea unei linii de traseu improvizat, executând pe parcurs sarcini specifice automobilelor autonome adevărate: ocolirea obstacolelor, accelerare constantă, mersul în coloană, oprire forțată. Câștigătoare a fost echipa TehnoIuHas, alcătuită din elevi și studenți de 13-18 ani. Aceștia au fost premiați cu diplome și calculatoare de buzunar de ultimă generație.

Paralel, au fost organizate tururi la FabLab și laboratorul Microlab, la centrul de excelență ZIPHOUSE și la biroul de proiectare Draexlmaier DSM, companii care și-au propus să organizeze în acest context Ziua Ușilor Deschise.

De asemenea, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova(CCIM), cu suportul Agenției de Cooperare a Germaniei (GIZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), au prezentat câteva istorii de succes privind dezvoltarea resurselor umane proprii prin prisma învățământului dual.

5R9A1439

Rodica Bivol, manager de programe educaționale, CCIM: „Workshop-ul a fost o activitate de schimb de experiență dintre companiilor care au implementat sistemul dual de învățământ în domeniul ingineresc și întreprinderile care vor implementa acest sistem începând cu luna septembrie a anului curent. Astfel, am prezentat 3 istorii de succes ale unor companii care au vorbit despre specificul programelor de formare în diverse domenii ale industriei și beneficiile sistemului dual de învățământ”.

Inițiativa de a organiza acest forum a avut scopul de a fortifica eforturile actorilor locali și a instituțiilor de suport în sensibilizarea tinerilor spre domeniile inginerești și tehnice. Evenimentul derivă din activitățile educaționale organizate pe parcursul mai multor ani, încă din 2007, de către Clubul Ingineresc MicroLab (www.microlab.club), cu suportul Universității Tehnice.

385A2125

Evenimentul Industrial Suppliers & Engineering Forum (ISEF) a fost organizat de către Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și Clubul Ingineresc MicroLab, sub patronajul Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu suportul Proiectului de Consiliere a Guvernului R. Moldova în politici economice implementat de Agenția de Cooperare Germană (GIZ) cu sprijinul financiar al Ministerului German pentru cooperare economică și dezvoltare (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Evenimentul este susținut financiar și de către companiile private: AROBS Software, Continental Automotive, ST Microelectronics, Ellation, ACI Partners, BDO, HR-Consulting, Edenred și DOR Bostavan.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente