Cercetătorii din Moldova au luat locuri de frunte la cel mai mare eveniment european de inventică Euroinvent 2019

60650010_2339984379569275_1836143843829874688_n (1)

În perioada 16-18 mai, la Iași, în incinta Palatului Culturii, s-a desfășurat cel mai mare eveniment european de inventică Euroinvent 2019, aflat la cea de-a XI-a ediție. Evenimentul promovează creativitatea și inovarea în contextul internațional.

Sub auspiciile Euroinvent a avut loc expoziția de invenții și cercetare, conferința internațională privind cercetarea inovatoare (ICIR), salonul de carte tehnico-științifică, artistică și literară și expoziția europeană de artă vizuală.

Marele Premiu Științific a fost acordat Universității Tehnice din Republica Moldova, care a avut în palmares cel mai mare număr de invenții.

Premiul pentru Viitorul în Agricultură a fost obținut de către Institutul de Genetică și Fiziologie a Plantelor din Republica Moldova.

Universitatea de Stat din Tiraspol s-a învrednicit cu Premiul Arheoinvest oferit de către  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” i-a fost decernat Premiul Special.

Din Republica Moldova au mai participat și următoarele instituții: Grădina Botanică a Academiei de Științe, Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie, Universitatea de Stat din Moldova, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul de Microbiologie și Biotehnologie, Institutul de Zoologie, Institutul de Chimie, Institutul Național de Cercetări Economice, Academia de Studii Economice, Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, Angeția Națională pentru Sănătate Publică, Junior Achievement Moldova Liceul Teoretic „Universul”.

În ediția de anul acesta au participat inventatori din 42 de țări precum Italia, Indonezia, Macedonia, Malaysia, Spania, Statele Unite ale Americii, Sudan, Vietnam, Yemen, România, inclusiv și Republica Moldova cu peste 620 de invenții și cercetări.

Orgnizatorii  EUROINVENT 2019 au fost Forumul Inventatorilor Români, Centrul de Informare Europe Direct Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași în parteneriat cu Universitatea de  Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” în colaborare cu Universitatea Națională de Arte „Geogre Enescu” din Iași.  Evenimentul s-adesfășurat sub egida International Federation of Inventions’ Assosiations și World Invention Intellectual Property Associations, reprezentând unul din evenimentele de elită în domeniul cercetării și inovării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente