(foto) Mihaela Ceban, tânăra din Moldova care cucerește prin artă publicul de peste Prut

foto3ex

Mihaela Ceban este o tânără originară din satul Bardar, raionul Ialoveni. Tânăra este pasionată de pictură de la o vârstă fragedă, iar acum își face studiile la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, din Iași. Recent, Mihaela a obținut premiul mare la Olimpiada de Arte Vizuale, desfășurată la București. Echipa #diez a vorbit cu tânăra pictoriță și a aflat cum e să profesezi în acest domeniu.

Pasiunea pentru artă a început în copilărie, încă pe când Mihaela era la grădiniță. Dacă ceilalți copii alegeau să se joace împreună, Mihaela opta pentru desen.

„Pictura m-a marcat de la o vârstă fragedă, aveam vreo 3 ani, când am pus mâna, pentru prima dată, pe un creion și am încercat să cuceresc foaia. Ce-i drept, am început cu niște linii haotice, care habar n-am ce ar fi trebuit să însemne, dar pentru copilul care eram atunci au fost suficiente ca să înțeleg că asta-i al meu. Treptat, cu multă muncă, le-am transformat în ceva cu sens, în ceva ce pot acum. Cu timpul, o să fac tot posibilul să progrese mult mai mult.”

foto2ex

foto1ex

#„Arta e ceea ce vreau să fac”

A început să studieze pictura din clasa a I-a, atunci când a început să frecventeze școală de arte la Chișinău. În clasa a II-a a mers la Școala de Arte de la Ialoveni, unde a studiat timp de cinci ani. După ce a susținut șase examene cu note maxime, în clasa IX-a, a mers să-și continue studiile la Iași.

Mihaela consideră că artiștii o duc greu din cauza că sunt neglijați, totuși a fost motivată să facă pictură, în special, de părinți. Aceștia o susțin mereu, indiferent de situație.

„Pentru mine e important să fac un Colegiu de Artă, din considerentul că îmi doresc o carieră la baza căreia să fie arta. Făcând ceea ce-mi place capăt totodată și informații despre ceea ce pot întreprinde în acest domeniu. O școală potrivită îți oferă o perspectivă cât mai generală asupra unor subiecte foarte variate, din care să poţi alege mai târziu, pe plan professional. Știind de mica că arta e ceea ce vreau să fac, atunci asta și fac”

IMG_0389

IMG_0387

Mihaela face specialitatea „pictură monumentală”. Tânăra ne-a povestit ce presupune acest gen de pictură și de ce a optat anume pentru acest domeniu al artelor plastice.

„Arta monumentală e un domeniu al artelor plastice care se referă la operele de dimensiuni mari sculptate. Pictura (frescă), mozaicul şi vitraliul, sunt genuri ale artei monumentale. Acest domeniu m-a impresionat prin ceea ce mi-a pus la dispoziție, de exemplu tehnicile de lucru presupuse. În timpul liber acord atenție și picturii de șevalet, cu toate că la Colegiu de Artă sunt la secția de murală.”

#„Tinerii artiști au nevoie de încurajare”

Am menționat la începutul materialului că Mihaela a reușit să obțină cel mai bun rezultat la Olimpiada Națională de Arte Vizual din București, tânăra ne-a povestit cum a ajuns la acest rezultat și ce trebuie să faci ca să obții succes în acest domeniu.

„Olimpiada Națională de Arte Vizuale s-a desfășurat în perioada 22-25 aprilie, la București. Au fost doua probe, desenul și cea mai importantă probă-compoziția. Oficial mi s-a acordat premiul II, premiul I nu a fost acordat vreunei persoane, cu toate că eram prima pe listă cu cea mai mare notă și am avut punctajul maxim la compoziție, 100 puncte. Pentru a reuși să capeți succes trebuie să te dedici în totalitate, ca și în orice domeniu. Arta presupune devotament și un pic de nebunie. Creativitatea e un lucru esențial, fără de care artiștii n-ar exista. Consider că plăcerea pentru pictură vine de la sine, în funcție de om și de interese… mai întâi de toate trebuie să-ți placă, iar restul se rezolvă cu multă muncă.”

alseco

„A fi pictor” sună frumos, totuși realitatea nu este atât de dulce și colorată. Mihaela ne spune că pictura nu e atât de apreciată pe cât ar trebui să fie, iar mulți pictori cu adevărat buni rămân în umbră.

„Arta nu e valorificată la justa ei valoare, probabil din cauza aceasta apare acea dezamăgire în sufletul de artist. Tinerii ar trebui să fie susținuți și promovați ca personalități. Tinerii artiști au nevoie de încurajare și siguranță că ceea ce fac e spre bine.”

Indiferent de problemele menționate mai sus, pentru viitor Mihaela planifică să-și construiască o carieră din ceea ce-i place să facă, deoarece, practic toată viața ei este construită din artă.

sgraffito1

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente