(foto, video) „Sparkling Party” îţi sugerează 5 lifehackuri de servire a vinului spumant

img-217

Şampania este un răsfăţ, deseori asociat cu momente festive sau ocazii importante. De aceea, servirea acesteia reprezintă o artă, începând cu alegerea corectă a produsului şi terminând cu modul în care se toarnă, asocierea cu bucate.

Fie că este cunoscut ca vin spumant sau ca şampanie, bulele din acest tip de vin oferă un gust revigorant, proaspăt. Pentru a savura la maxim din plăcerea efervescentă a acestei băuturi, Combinatul de Vinuri „Cricova” îţi sugerează 5 reguli de servire a spumantului, pe care trebuie să le cunoşti.

#Păstrează spumantul în poziţie orizontală

În acest fel, se previne alterarea produsului şi permite dopului de plută să rămână umed. Prin urmare, aerul nu poate pătrunde în interiorul sticlei şi gazele nu vor ieşi din ea. Acest fapt este un factor important pentru menţinerea aromei şi a perlajului în spumant.

img-44

#Răceşte-l!

Vinul spumant rece are un gust mult mai bun, dar şi scade probabilitatea că va face spumă în exces la deschiderea sticlei. Temperatura ideală de servire este de 7ºC-9ºC. Dacă dispui de timp, 4 ore şi mai mult în frigider vor fi de ajuns ca să aduci băutura la condiţia corespunzătoare. În caz contrar, înainte de servire sticla de spumant poate fi pusă într-o frapieră umplută jumătate cu gheaţă, jumătate cu apă şi se lasă pentru 15-20 minute să se răcească.

#Decide ce pahare vei folosi la servire

În mod tradiţional, se utilizează paharul flute – unul înalt şi îngust – care păstrează cel mai bine carbonatarea. Folosind paharul Coupette, care are o „gură” mai mare, bulele vor evada mai repede, astfel încât vei avea posibilitatea să simţi mai bine aroma şi gustul. Însă, tot mai des vedem experţi din domeniu care optează pentru paharul tip lalea. De fapt, acesta este un hibrid dintre flute, coupe şi paharul pentru vin alb. Fiind mai bombat la mijloc şi mai îngust la gură, acesta permite să se păstreze mai bine aromele, fără a fi prea acidulate, şi fără a elibera prea repede din mousse.

img-57
img-138

#„Pfsst”, nu „poc”

Pentru deschide o şampanie în mod sigur şi silenţios, îndepărtează folia şi partea metalică de pe dop. Nu îndrepta sticla spre tine sau spre ceilalți în timp ce o deschizi, deoarece presiunea dintr-o sticlă de șampanie poate fi de patru ori mai mare decât presiunea aerului dintr-o anvelopă auto, iar capacul poate ieși cu o viteză de până la 50 km/h! Orientând sticla la un unghi de 45 de grade, se ține ferm dopul cu o mână, iar cu cealaltă se rostește sticla in sensul acelor de ceasornic, trăgând încet până când dopul iese cu un pocnet.

#Toarnă corect vinul în pahare.

Spre deosebire de vinul liniștit, cel spumant nu trebuie lăsat să respire. Sticla se desface chiar înainte de servire. După cum am menţionat, aceasta trebuie să fie bine răcită în prealabil. Nu trebuie agitată sub nici o formă înainte de deschidere, astfel se va vărsa și băutura își va pierde din aciditate. Se toarnă atent pe peretele pocalului şi nu direct în partea de jos a paharului. Astfel, se va păstra perlajul intens al spumantului. Vinul spumant se toarnă astfel încât să umple ⅔ din pahar.

img-141
img-199

#Asocierea perfectă cu bucatele

În linii generale, vinul spumant se potriveşte de minune cu brânzeturile, stridiile, somonul, fructe de mare, pui, dar şi deserturi.
Vinul spumant sec poate fi folosit ca „clătitor” al cavităţii bucale după aperitive sărate. Se combină foarte bine cu mâncărurile cremoase şi bogate, datorită acidităţii sale.
Demisec-urile şi cele dulci pot fi savurate cu deserturi precum îngheţata sau chiar mâncarea picantă, pentru balansarea gustului.
Rosé-urile conţin tanini şi sunt foarte bune cu bucate din peşte, precum somonul sau păstrăvul. Vinul spumant roşu este perfect pentru carnea roşie, vânatul sau preparatele din curcan.

Pentru a afla mai multe secrete din culisele efervescente ale spumantelor, Cricova te invită la „Sparkling Party”. Vino pe 26 Mai, orele 17.00, la intrarea în beciurile „Cricova” şi descoperă gustul unic al celor mai savuroase spumante!
Biletele le poți procura online: pe iTicketMticket, Afisha sau în magazinele specializate “Cricova” (or.Chișinău, str.Sciusev 96; or.Cricova, str. P.Ungureanu 1; or.Cricova, str. Chișinăului 124).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente