Președintele Igor Dodon a declarat că va aștepta până la mijlocul lunii iunie pentru a dizolva Parlamentul. Declarații în acest sens a făcut acesta în cadrul unei întrevederi cu ambasadorii acreditați în Republica Moldova.

„Am menționat că dacă pînă la mijlocul lunii iunie nu vor fi constituite organele de conducere ale legislativului, voi fi nevoit să semnez decretul de dizolvare a Parlamentului și de numire a datei de organizare a alegerilor parlamentare anticipate. Am subliniat că acest scenariu nu este bun pentru Republica Moldova, dat fiind că există riscuri de stopare a proiectelor investiționale în infrastructură, apariția unor riscuri în sistemul bugetar, amînarea creării Guvernului și a desfășurării alegerilor locale”, a spus Igor Dodon ambasadorilor.

Astăzi Curtea Constituțională a examinat sesizarea depusă de către Igor Dodon, cu privire la dreptul președintelui de a înainta candidatura la funcția de prim-ministru în cazul în care Parlamentul nu are o conducere. Conform hotărârii, Președintele nu poate înainta un candidat la funcția de premier în lipsa organelor de conducere a Parlamentului.

Președintele Igor Dodon va interveni în această problemă dacă până în luna iunie deputații nu adoptă legi sau nu numesc un guvern. Președintele poate dizolva și este obligat, și de fapt nu are puteri exclusive în acest sezs.

Vezi aici când se poate de dizolvat Parlamentul:

Și, totuși, când se dizolvă Parlamentul? Ce răspunsuri au dat trei juriști din trei partide