Începând cu anul 1973, într-o sâmbătă senină din luna aprilie sau mai, când Luna se află în preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreaga sărbătoresc „Ziua Astronomiei”.

Pe scurt, Ziua Astronomiei e o zi de promovare a astronomiei în locuri publice prin prezentări, observații astronomice din mijlocul parcurilor, demonstrații sau alte activități.

Mișcarea a început în California (SUA) în 1973, când astronomul amator Douge Berger (președintele clubului local Astronomical Association of Northern California), a decis ca decăt să invite oamenii sa vină la o seara de observații astronomice într-un loc îndepartat de oraș, mai bine ar fi ca întregul club sa coboare cu telescoape cu tot în mijlocul orașului și să arate obiectele cerești publicului trecător, care altfel nu ar avea ocazia să privească printr-un telescop, scrie astro-urseanu.ro.

Tradiția a prins, la ora actuală ziua astronomiei fiind sărbătorită de cluburi de astronomie, observatoare publice, planetarii și alte instituții de profil din întreaga lume!

În prezent Ziua Internațională a Astronomiei este coordonată de Astronomy League din SUA. Și pentru că Universul este prea grandios, din 2007 s-a decis că în fiecare an vor exista două Zile ale Astronomiei, una primăvara, alta toamna.

De obicei săptămâna din care face parte Ziua Astronomiei se numește Săptămâna Astronomiei.

Iată ce evenimente astronomice ne așteaptă în acest an.

18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor; Noaptea Europeană a Muzeelor
21 iunie – solstiţiul de vară
2 iulie 2019 – eclipsă totală de Soare – nu e vizibilă din România
16 iulie – eclipsă parţială de Lună (magnitudine 0,653)
12-13 august – Curentul meteoric Perseide (max. 13 aug. ora 10:00)
23 septembrie – echinocţiul de toamnă
4 – 10 octombrie – Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic
5 octombrie – Ziua Astronomiei
11 noiembrie – tranzitul planetei Mercur peste Soare (se vede o parte din el)
22 decembrie – solstiţiul de iarnă
26 decembrie – eclipsă inelară de Soare