Recomandări #diez. Zece activități pe care să le faci la Orășelul European 2019

Cover Banner EuropeDay Chisinau-Cahul

Ziua Europei e la câteva zile distanță, iar Delegația Uniunii Europene te invită și în acest an la Orășelul European, pentru a simți pe propria piele ce schimbări generează susținerea oferită de Uniunea Europeană țării noastre. Evenimente de tot felul vor avea loc pe 11 și 12 mai în Grădina Publică Ștefan cel Mare și în scuarul Catedralei, ce au scopul de a celebra Ziua Europei, dar și 10 ani de Parteneriat Estic. Orășelul European va fi organizat și la Cahul pe 18 și 19 mai. Mai jos, echipa #diez îți recomandă 10 lucruri pe care să le faci în aceste zile de sărbătoare europeană.

#Chișinău

# Gustă bucătăria europeană

Ambasadele țărilor europene vor fi prezente și în acest an în Orășelul European și vor aduce bunătăți gastronomice diverse. Echipa diez a gustat din darurile culinare ale ambasadelor la edițiile trecute. Aflați aici cu ce impresii a rămas colegul nostru Alexandru, după ce a mâncat bigos polonez, paella spaniolă și înghețată italiană la o ediție precedentă.

# Află mai multe despre cultura și tradițiile europene

La standurile ambasadelor țărilor europene ai ocazia să înveți despre cultura și tradițiile acestora din broșuri, quizuri tematice, sau din discuții interesante cu reprezentanții ambasadelor.

# Învață expresii într-o limbă străină

La școala de limbi europene din cadrul Orășelului european vei avea ocazia pe parcursului zilei de 11 mai să iei parte la scurte lecții de limbi străine, în care vei învăța expresii utile. În acest an poți învăța un pic de franceză, germană, italiană maghiară, suedeză sau turcă!

# Învață câteva mișcări de breakdance

Zona Urban Vibes te provoacă să îți etalezi talentul în ale dansului. Aici poți învăța câteva mișcări de breakdance sau poți aplica un imprimeu graffiti pe tricou.

# Ascultă un concert simfonic

De la ora 19.00, pe 11 mai, Moldovan National Youth Orchestra, alături de corul La La Play Voices, va susține un concert simfonic în scuarul Catedralei. Concertul este organizat în parteneriat cu UNICEF. Intrarea este gratuită!

# Delectează-te cu jazz

Imediat după deschiderea celei de-a doua zile de evenimente, de la ora 14.20, vei avea parte de un recital Jazz-n-Chisinau. Concertul îți va seta starea de spirit pentru evenimentele care urmează.

# Privește un film

Pe 12 mai, sunt trei proiecții de film pe care nu trebuie să le ratezi:

– La ora 15.00 se proiectează About a Girl (Germania) 12+. Filmul spunea povestea lui Charleen, o tânără de 15 ani care, din fericire, eșuează să se sinucidă. În urma celor întâmplate, descoperă cât de frumoasă e viața și dragostea.

– De la ora 18.00 puteți urmări drama istorică Moromeții-2 (România). Scenariul este o adaptare a celui de-al doilea volum al romanului Moromeții, a romanului Viața ca o pradă și a publicisticii lui Marin Preda.

– La 20.00 aveți ocazia să urmăriți dramedia Truman (Spania). Filmul spune povestea unui actor de teatru care are cancer de mai bine de un an, avându-l alături de el doar pe câinele său Truman. Când îl primește în vizită pe unul dintre prietenii săi, actorul decide să-i împărtășească decizia sa de a opta pentru un suicid asistat decât de a urma chimioterapie.

# Dansează alături de Via Dacă

Tot în a doua zi, 12 mai, între filme, ai ocazia să dansezi paparuda alături de cei de la Via Dacă. Trupa intră în scenă la ora 17.00.

#Cahul

# Hai la o horă la Cahul

Din 18 mai, Orășelul European se mută la Cahul. Pe parcursul zilei de 18 mai te vei putea implica în activități similare celor de la Chișinău din zilele precedente, iar pe 19 mai vei avea ocazia să urmărești proiecții de film diferite: filmul pentru copii Timm Thaler, dramele istorice Au revoir la-haut și Cenușa pe Zăpadă. Orășelul European se va închide cu o horă de duminică.

# Urmărește finala Eurovision

Pe 18 mai, va avea loc finala Eurovision, care va putea fi urmărită din piața de la Cahul. Cristina Scarlat va oferi un concert de seară.

Paginile de Facebook la care puteți să urmăriți detaliile evenimentelor organizate:

Ziua Europei 2019

Concert simfonic cu ocazia Zilei Europei 2019

Festivalul de Film și Cultură Europeană 2019 la Chișinău

Ziua Europei 2019: Cahul

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente