Elevii din Moldova, pregătiți la USM, printre cei mai competitivi la olimpiadele mondiale de chimie

collage

Tradițional, patru dintre cei mai buni elevi olimpici din Republica Moldova, pregătiți de o echipă de profesori de la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică a USM, au participat la anuala Olimpiadă Internațională de Chimie „D. I. Mendeleev”, ediția a 53-a, din Sankt-Petersburg.

Organizatorii olimpiadei au fost Departamentul de Chimie de la Universitatea de Stat din Moscova, Institutul de Chimie de la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg, Fundația „Andrei Melnichenko” și Compania „Eurochem”.

Lotul internațional al Republicii Moldova a fost condus de dr. conf. univ. Victor Ţapcov, deținătorul medaliei de aur a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale și premiant al saloanelor internaționale de inventică.

În urma unei competiții dure între 152 de participanți din 28 de țări, elevii moldoveni au adus acasă două medalii de bronz. Câștigătorii medaliilor de bronz sunt Victor Baerle, elev în clasa a 12-a la Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău și Victor Crasco, din clasa a 11-a la Liceul Teoretic „Aristotel” din capitală.USM_chimie_1 USM_chimie_2  Echipa profesorilor chimiști de la USM, care efectuează selecții riguroase ale participanților (în 5 etape!) este mulțumită de rezultatele tinerilor nu doar în anul acesta, ci și la edițiile precedente ale prestigiosului eveniment, la care participă elevi din spațiul post-sovietic, UE, China, Irac, Iran, Siria, Turcia, Bulgaria, România, Israel etc.

„Fără dascălii USM, aceste rezultate nu ar fi posibile”

O contribuție importantă  la pregătirea elevilor olimpici l-au avut, indiscutabil, profesorii din şcoli şi licee, dar aceste rezultate remarcabile pentru statul nostru nu ar fi fost posibile fără echipa de profesori de la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică a USM, alcătuită din dr. conf. univ. Tatiana Isac-Guţul, dr. conf. univ. Elena Tutovan, dr. conf. univ. Petru Bulmaga, dr. Vasile Graur, dr. conf. univ. Victor Ţapcov și dr. conf. univ. Ion Bulimestru.

Acest colectiv de universitari instruiește excepțional echipa olimpică atât sub aspect teoretic, cât şi practic, ultimul având o pondere esenţială în performanţele obţinute de elevi la competițiile internaţionale. Grație profesorilor de la USM și tinerilor noștri, oamenii de știință află despre Republica Moldova și potențialul său intelectual de excepție.

USM_chimie_4.jp

USM_chimie_3

Medaliații Olimpiadei Internaționale de Chimie „D. I. Mendeleev” sunt selectați automat pentru un alt eveniment de anvergură – Olimpiada Internațională la Chimie, organizată de un Comitet de specialiști, din peste 80 de state https://icho2019.paris/en/. Anul acesta, marea competiție a tinerilor se va desfășura în luna iulie, la Paris, iar echipa profesorilor de la USM este deja în febra pregătirilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente