Locuri interesante unde să călătorești în anul 2019. Fă-ți un „to do list” original

dd
Foto: Imagine de Zahra Hankir

Ai scăpat de frig cu totul, ziua crește și strălucirea sărbătorilor s-a dus și ea. Ai trecut cu bine și de perioada din an în care toate anunțurile te bat la cap să începi o dietă nouă, să te duci la sală, știi ce zic, clișeele cu „un nou început, un nou tu”.
Pe scurt, tocmai ai scăpat de perioada cea mai nasoală a anului.

Vice.com a alcătuit o listă de 50 de experiențe de neratat anul ăsta. La această listă au lucrat colaboratori profesioniști (redactori pe travel și fotografi) și  experți din industrie. Ai de toate, de la cele mai mișto restaurante noi la tururi neobișnuite de schi și festivaluri în colțuri neatinse ale planetei.

Aventură

Schiază unde n-a mai ajuns nimeni, în nordul Norvegiei

Să găsești zăpadă neatinsă e, desigur, visul oricărui schior serios, iar Finnmark, cel mai nordic punct al Europei continentale, îți oferă asta cu vârf și îndesat. Pantele nu sunt pur și simplu proaspete după ninsoare, unele din ele n-au văzut canturi de schi niciodată. Să vâslești prin fiorduri la bordul unui fel de caiac adaugă încă un strat de aventură întregii experiențe, la fel și faptul că în luna mai, de exemplu, sunt aproape 24 de ore de lumină pe zi, deci poți schia și la miezul nopții.

Dă-te cu bicicleta pe cele mai mișto trasee din Madeira

Insula obișnuia să fie cunoscută ca destinația preferată a pensionarilor, însă lucrurile se schimbă și Madeira devine un magnet pentru aventurieri, în special pentru cei pasionați de mountain biking. Cu vegetația sa demnă de o junglă, cu stânci impresionante și coaste incredibil de frumoase, Madeira arată ca Jurassic Park, dar fără velociraptori.

Încearcă land-sailing pe lacurile secate ale Nevadei

Reputația Nevadei ca statul american numărul unu pentru cei care caută senzații tari nici n-are nevoie de explicații, cu valurile sale de jucători care inundă Las Vegas-ul în fiecare an cu gândul la îmbogățire. Totuși, dacă mesele de joc și candelabrele Vegasului nu ți se potrivesc (în cazul meu sigur nu), există multe alte moduri să-ți iei doza de adrenalină. Poți, de exemplu, s-o iei către deșert pentru a încerca emoțiile rapide ale navigatului pe uscat. Aceste „ambarcațiuni” pot depăși lejer 160 de kilometri pe oră, iar senzația vitezei e foarte intensă.

Restaurante

Servește 50 de feluri diferite de mâncare în cel mai șmecher restaurant nou din Copenhaga

Rasmus Munk și-a câștigat reputația ca unul din cei mai provocatori chefi din lume. El e, până la urmă, cel care a servit la un moment dat clienților inimă de miel în sos tartar acompaniată de o perfuzie intravenoasă și-o legitimație de donator de organe. Ani de zile, restaurantul său, The Alchemist, a fost unul din cele mai în vogă locuri din Copenhaga (ceea ce nu-i ușor într-un oraș cu o bucătărie atât de faimoasă).

Mănâncă asemeni călugărilor budiști într-o mănăstire japoneză

Cu rădăcini în budismul zen, vechea tradiție culinară japoneză Shojin Ryori pune foarte mult accentul pe echilibru. Complet vegetariană (și de obicei vegană), această dietă este incredibil de reconfortantă, de gustoasă și un mod minunat de a te detoxifia (fără a fi nevoit să recurgi la chestii gen smoothie-uri pe bază de varză kale, care pot fi eficiente, dar grețoase). Cel mai bun loc să încerci Shojin Ryori este templul Souji-in de pe Muntele Koya.

Relaxare

Încearcă o baie cu pietre fierbinți în Bhutan

Cunoscut ca „Regatul Dragonului-Tunet”, Bhutan, mica țară din Himalaya, e unul din cele mai remarcabile locuri de pe Terra. Combină vechea cultură budistă (cu mănăstiri montane ca cele din Tibet) cu un set de legi de protecție a mediului atât de progresiste că i-ar da pe spate pe danezi. Bhutan își măsoară succesul nu în termeni de Produs Intern Brut, ci de Fericire Națională Brută. Un adevărat Shangri-La, această țară e un loc incredibil de explorat și chiar mai incredibil pentru o escapadă, mai ales dacă încerci unele din cele mai interesante tratamente tradiționale de wellness.

Artă și Cultură

Explorează scena artistică din Vilnius

Conform propriului consiliu al turismului, orașul Vilnius e „punctul G al Europei”: nimeni nu știe unde e, dar și dacă-l găsești, e incredibil. Poate că acest slogan e la mișto, dar nu e departe de adevăr, mai ales când vine vorba de artă. Au o versiune proprie de Fristaden Christiania (a cărei constituție stipulează „dreptul unui câine de a fi câine”), o mișcare de artă stradală în creștere și o mulțime de noi galerii și târguri. Latura creativă a orașului a explodat de-a binelea. Asigură-te doar că ajungi acolo înainte să se prindă restul Europei unde e.

Sărbătorește 50 de ani de progres LGBTQ+ la World Pride, în New York

În 1969, comunitatea LGBTQ+ din Greenwich Village a ieșit în stradă pentru a protesta împotriva raidului făcut de poliție la barul Stonewall Inn, uniți în furia lor față de prejudecăți și comportamentul autorităților din New York. Acțiunile lor radicale și turul de forță din timpul celor două zile de demonstrații și răscoale au fost scânteia care a pornit mișcarea de emancipare gay și a deschis calea realizărilor pentru care comunitatea LGBTQ+ s-a luptat în ultima jumătate de secol. Cincizeci de ani mai târziu, New York-ul plănuiește cel mai mare pride din istorie, cu orașul scăldat în curcubee sărbătorind iubirea și libertatea pentru toți.

Vezi toate sugestiile pe VICE.COM.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente