În perioada 2014-2019, peste 2 milioane de cetăţeni moldoveni au beneficiat de dreptul la libera circulaţie în spaţiul european, înregistrând peste 6 milioane de traversări a frontierei de stat. Republica Moldova a fost prima țară a Parteneriatului Estic care a obținut regimul fără vize cu Uniunea Europeană.
Pe parcursul celor cinci ani autoritățile moldovenești au asigurat îndeplinirea cerinţelor de referinţă care stau la baza liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană şi buna funcţionare a acestuia, continuând să implementeze reformele aferente domeniilor cheie.
Potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), s-au înregistrat aproximativ 0,3% cazuri de refuzuri de intrare și 0,5% de cazuri de ședere iregulară. Respectiv, cetățenii moldoveni dau dovadă de o atitudine responsabilă față de libertatea de mişcare în spaţiul european.
Regimul fără vize a facilitat contactele între oamenii de afaceri, a oferit cetăţenilor moldoveni posibilitatea de a participa la diverse programe de perfecţionare profesională, conferinţe şi sesiuni tematice pentru studenţi, profesori, fapt care a reprezentat o adevărată consolidare a contactelor interumane şi apropiere de valorile europene.
Către finele primului an în spațiul Schengen au călătorit 241.415 cetățeni moldoveni, deținători de pașapoarte cu date biometrice, iar către finele anului 2018 – 1.907.647 de cetăţeni ai Republicii Moldova. Din 28 aprilie 2014 până la 31 martie 2019, 2.019.499 de cetăţeni moldoveni, deţinători de paşapoarte cu date biometrice, au călătorit în spaţiul Schengen, astfel numărul total al trecerilor frontierei de stat în spaţiul european din această perioadă l-a constituit 6.245.337.