Compania Naţională de Asigurări în Medicină în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a anunțat că persoanele diagnosticate cu diabet zaharat vor primi gratuit, începând cu ziua de 23 aprilie, glucometre, teste şi lanţete. Pacienţii care utilizează în tratament insulina vor primi câte un glucometru cu dispozitiv de înţepare, 1200 de teste şi 1200 de lanţete.

În acest sens, CNAM a creat un tutorial în care explică cum se folosește corect dispozitivul și accesoriile auxiliare.

Setul de dispozitive medicale va fi expediat prin intermediul Î.S. „Poşta Moldovei” la domiciliul acestor persoane şi va servi la măsurarea nivelului de zahăr în sânge pe parcursul unui an. Distribuirea acestor dispozitive prin intermediul Î.S. „Poşta Moldovei” va ușura munca medicilor de familie. Aceștia nu vor avea sarcina de transportare, depozitare, păstrare și distribuire a acestor seturi.

Beneficiarii acestor dispozitive medicale vor găsi în colet scrisoare din partea ministrului MSMPS și al Directorului General al CNAM și instrucţiunea privind folosirea glucometrului. Totodată, pe pagina web a CNAM – cnam.md poate fi accesat un ghid video de utilizare a glucometrului. Aceeaşi informaţie poate fi solicitată şi la Info CNAM – 0 800 99999, apel gratuit atât de pe telefon fix, cât şi mobil.

Conform datelor statistice, numărul total de pacienți cu diabet zaharat constituie circa 100.000 pacienți, dintre care circa 19 000 sînt pacienți insulinodependenți și circa 81 000 pacienți insulinoindependenți (antidiabetice orale).

Pentru achiziţionarea și distribuirea glucometrelor, testelor şi lanţetelor, în total 100.000 seturi, din bugetul de stat au fost alocate circa 25 de milioane de lei.