(foto) La fosta gunoiște municipală de pe strada Uzinelor a fost dată în exploată stația de tratare a levigatului

img

Pe 24 aprilie, a fost pusă în funcțiune Stația de tratare a levigatului format din deșeurile menajere solide, depozitate la fosta gunoiște amplasată pe str. Uzinelor, 205/2 din capitală. Obiectivul este mobil, unicul utilaj de acest fel în republică, putând fi amplasat și în alte locații, după necesitate.

Stația de tratare a levigatului are o capacitate de prelucrare de 53 m3/zi de deșeuri lichide și funcționează după principiul de osmoză inversă. În procesul de tratare a levigatului se utilizează diverse substanțe chimice, iar în rezultat se obține apă tehnică. Costul tratării unui m³ de levigat este de 6 – 8 Euro.

Ruslan Codreanu a precizat că aici urmează a fi adus pentru prelucrare și levigatul format la gunoiștea din localitatea Sângera, iar în prezent este în desfășurare un proiect similar, de construcție a unei stații de tratare a levigatului, la poligonul municipal din Țânțăreni, care va avea o capacitate dublă de prelucrare.

Lucrările de proiectare a Stației de tratare a levigatului și recultivarea gunoiștii au fost executate de către Î.M. Institutul „Chișinăuproiect”. Construcția stației a durat 6 luni, iar lucrările au fost executate de către S.R.L.„BEMAS”, în baza contractului semnat cu Î.M. Regia „Autosalubritate”, în calitate de autoritate contractantă.

În prima fază a proiectului, în anul 2017, Î.M. Regia „Autosalubritate” a achiziționat utilajul de epurare a levigatului, în valoare de 10,4 milioane de lei, iar lucrările de construcție a stației au costat 4,67 milioane de lei.

img (1) img (2)

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente