(foto) #youth4NATO. Realizările, provocările, precum și oportunitățile pentru viitorul NATO, au fost discutate în cadrul unei Conferințe Naționale la Chișinău

a9b6b539-c250-4e77-9ad4-a518780c63e0

În acest an NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord) împlinește 70 de ani de activitate. În acest sens, pe 17 aprilie, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Moldova (CID NATO) și portalul Diez.md, au organizat Conferința Națională „NATO la 70 de ani: Între Realizări, Provocări și Oportunități”.

La conferință au fost prezenți mai mulți oficiali din Moldova, cât și din afara țării. Împreună cu publicul, aceștia au discutat mai multe aspecte legate de activitățile NATO.

#Importanța și scopul evenimentului

„Scopul acestui eveniment este să discutăm și să analizăm subiecte de o importanță majoră pentru Republica Moldova, dar și pentru NATO. Parteneriatul dintre Republica Moldova și NATO a oferit țării noastre instrumente de dezvoltare în domeniu militar, științei, educației etc. În cadrul acestei conferinței, vom discuta despre ce trebuie să facem ca să lărgim numărul domeniilor de cooperare dintre NATO și Moldova și cum să facem față provocărilor de securitate”, a menționat Mihai Mogîldea, Expert Asociat, Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Elena Mârzac, Director Executiv, (CID NATO), de asemenea, a menționat că evenimentele de acest gen sunt foarte importante din punct de vedere informațional.

„Mai mult de jumătate din populația țării noastre nu cunoaște despre relațiile dintre NATO și Moldova. Din acest motiv evenimentele de acest gen, organizate nu doar la Chișinău, ci și în regiuni, sunt foarte importante din punct de vedere informativ”, a specificat Elena Mârzac.

La eveniment a fost prezentă și Ino-Despina Afentouli, Manager de programe, Parteneriate pentru Cooperarea în domeniul securității și politicii deschise, Diviziunea de Diplomație Publică a NATO. Aceasta a menționat că cooperarea dintre NATO și Moldova merge într-o direcție bună, fără a atenta la statutul de neutralitate al țării noastre.

Înainte de a trece la cele două panele și discuții, organizatorii evenimentului au prezentat un filmuleț despre NATO, care a inclus detalii despre activitatea NATO, valorile promovate de această organizație, cooperarea dintre țara noastră și NATO, dar și oportunitățile pe care le oferă alianța pentru Moldova.

99945827-0b91-4d50-b977-907f243feda9

#Panelul I: Parteneriatul dintre Republica Moldova și NATO

În cadrul primului panel , cei patru vorbitori au discutat cu publicul despre parteneriatul dintre Republica Moldova și NATO și acțiunile implementate de comun acord în domenii precum apărarea, știința, cercetarea sau educația.

„NATO este o alianță de succes, și cooperarea noastră cu această organizație este la fel una de succes. NATO oferă o gamă foarte largă de activități pe care le poate selecta Republica Moldova pentru a participa la ele sau a le implementa la nivel național”, a menționat Radu Burduja, Secretar General de Stat, Ministerul Apărării.

Radu Burduja a menționat care sunt particularitățile colaborării dintre Moldova și NATO și acțiunile la care a participat țara noastră. Datorită acestei colaborări, de exemplu, a fost posibilă participarea militarilor la diverse instruiri și cursuri de menținere a securității și păcii.

De asemenea, vorbitorii au subliniat faptul că NATO, în primul rând este o alianță politică, și nu doar militară, așa cum este considerată de mai mulți oameni.

4183bdc0-9faa-437b-b63c-7c4540f7f652

#Panelul II: Amenințările hibride dresa securității Republicii Moldova și practicile internaționale

Cel de al doilea panel a inclus contribuții de la patru invitați, care au examinat amenințările hibride la adresa securității Republicii Moldova și practicile internaționale care ar putea fi preluate de către țara noastră pentru combaterea acestora.

„La nivel de securitate informațională, Republica Moldova se află mai degrabă la capitolul de a limita această propagandă decât a o combate, așa cum s-a făcut în mai multe state ale UE. Valorile NATO ar stopa mai multe probleme legate de securitate, anume din acest motiv avem o opoziție crâncenă atunci când vine vorba despre alianța NATO”, a menționat Vlad Țurcanu, expert în comunicare.

La eveniment au fost prezente persoane din corpul diplomatic acreditat la Chișinău (E.S. Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Kęstutis Kudzmanas, Ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova), reprezentanți ai instituțiilor de stat (Radu Burduja, Secretar General de Stat, Ministerul Apărării, Lilian Moraru, Șef al Direcției Cooperare Multilaterală, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, dar și reprezentanți ai societății civile (Viorel Cibotaru, Director Executiv, Institutul European de Studii Politice din Moldova, Rosian Vasiloi, Expert în domeniul securității, IDIS „Viitorul”, Vlad Țurcanu, expert în comunicare, Natalia Stercul, Director de Program, Asociația pentru Politică Externă).

a9b6b539-c250-4e77-9ad4-a518780c63e0

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului ,,Tineri pentru NATO – 70 de Ani de Pace și Securitate în Europa’’. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Moldova (CID NATO) și portalul Diez.md, cu suportul Diviziunii pentru Diplomație Publică a NATO.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente