Sectorul IT este cel mai dezvoltat domeniu în Moldova. Serviciile prestate se ridică la peste 160 de milioane de dolari

ATIC_

Sectorul IT din Republica Moldova continuă să înregistreze creșteri-record și, în același timp, este mai consolidat ca niciodată. Cele mai importante date, cifre și evenimente care au marcat începutul anului 2019 în domeniu, trasează direcțiile în care urmează să se dezvolte acest sector strategic pentru economia țării noastre.

 Cifre fără precedent

 +40%. Volumul exporturilor de servicii IT s-a dublat comparativ cu anul 2016 și a crescut cu 40% față de anul 2017. 164 milioane de dolari este valoarea exporturilor de servicii IT în 2018, conform datelor publicate de către Banca Națională a Moldovei.

Rezultatele se datorează în mare parte politicilor favorabile dezvoltării sectorului (în special promovării Legii Parcurilor IT), dar și investițiilor în capitalul uman, ca răspuns la necesitățile stringente ale companiilor autohtone de a suplini locurile de muncă existente și de a crește substanțial, concurând acerb pe plan regional.

400 de rezidenți. Moldova IT Park, lansat la inițiativa a 15 companii membre ATIC (Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC) la începutul anului 2018, a înregistrat cel de-al 400-lea rezident, depășind așteptările inițiale privind veniturile prognozate, numărul total de rezidenți și numărul de angajați. Prognozele preliminare la începutul anului 2018 estimau atingerea numărului de 400 de rezidenți în decurs de 3-5 ani.

7 milioane de dolari este valoarea investițiilor din ultimii 3 ani pentru crearea și dezvoltarea Tekwill. Printr-o investiție inițială capitală din partea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Guvernului Suediei, fiind implementat de ATIC în parteneriat cu UTM, Tekwill reprezintă unul dintre cele mai de succes proiecte în domeniul dezvoltării educației, pentru a livra forța de muncă atât de necesară sectorului, precum și dezvoltarea antreprenoriatului IT din Republica Moldova. Datorită succesului de care se bucură, proiectul reprezintă un exemplu care se planifică a fi extins în afara Tekwill-ului existent.

Sectorul TIC – o nouă abordare. Prioritățile ATIC pentru următorii ani

Analizând evoluțiile din sector și urmărind susținerea tendinței de creștere, asociația reprezentativă a companiilor din domeniul tehnologiilor informaționale și a comunicațiilor, ATIC, și-a revizuit prioritățile și a decis reabordarea activităților planificate prin prisma celor mai stringente necesități ale membrilor. Pentru realizarea noilor sale obiective și punerea în aplicare a strategiei elaborate, în martie 2019 ATIC a desemnat un nou Consiliu al Directorilor, constituit din 7 membri reprezentanți ai companiilor TIC: Veaceslav Cunev, Deeplace, Olga Surugiu, Orange, Roman Știrbu, Simpals, Iurie Coroban, AlfaSoft, Andrey Aydov, QSystems, Stefano Iannucci, Switchover, Onisim Popescu, Bass Systems.

Fiecare dintre membri a fost ales datorită unei viziuni care va contribui la dezvoltarea ATIC într-o nouă structură menită să dezvolte cel mai dinamic sector din Moldova.

Noua abordare ATIC va fi susținută și de restructurarea echipei executive, care este acum compusă din doi directori: Marina Bzovii (responsabilă pentru membri, reglementare și realizarea obiectivelor creșterii ATIC) și Ana Chirița (responsabilă de proiecte strategice existente și ulterioare). Pentru 2019 și următorii ani ATIC își propune o agendă ambițioasă, concentrându-se pe câteva domenii strategice: lobby și advocacy; schimb de cunoștințe (comunicarea cu membrii și crearea rețelelor de afaceri), dezvoltarea de parteneriate strategice și proiecte.

Despre ATIC

Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC întrunește companii din sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor și are drept scop consolidarea competitivității industriei TIC din Moldova şi promovarea acesteia în calitate de factor cheie al creşterii economice şi dezvoltării durabile a ţării. Pe plan internaţional ATIC promovează sectorul ca partener de încredere şi cu mare potenţial de a răspunde necesităţilor clienţilor interesaţi de outsourcing în sfera tehnologiilor informaţionale şi proceselor de business.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente