(video) Cine este Katie Bouman, tânăra de 29 de ani care stă în spatele primei fotografii din istorie a unei Găuri Negre

b

Katie Bouman, un om de știință de 29 de ani a câștigat recunoaștere pe plan mondial, pentru contribuția la dezvoltarea algoritmului care a realizat prima imagine a unei găuri negre.

Katie Bouman a condus dezvoltarea unui program de calculator care a făcut posibilă realizarea imaginii. Fotografia, arătând un nimb de praf și gaze aflate la 500 milioane de miliarde de km de la Pământ, a fost lansată miercuri.

Pentru doctorul Bouman, realizarea, considerată anterior imposibilă, a reușit în urma unui efort enorm. Katie a început să facă algoritmul acum trei ani, în timp ce era studentă la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

Acolo, a condus proiectul, asistată de o echipă a Laboratorului de Informatică și Inteligență Artificială (MIT), Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică și Observatorul MIT Haystack.

Imaginea Găurii negre, realizată de Event Horizon Telescope (EHT) – o rețea de opt telescoape legate – a fost redată după algoritmul doctorului Bouman.

„Când am văzut-o pentru prima dată, nu ne venea să credem, a fost destul de spectaculos”, a declarat ea în direct la BBC Radio 5.

 

Katherine Louise Bouman, născută în 1989/1990, este un om de știință american de imagine. Începând cu iunie 2019, Katie este asistentă universitar de informatică și științe matematice la Institutul de Tehnologie din California. Ea studiază metode computaționale pentru imagistică. Ea a făcut parte din echipa a peste 200 de persoane care au lucrat la proiectul de capturare a primei imagini a unei găuri negre.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente