PSRM invită, mâine, Blocul ACUM la negocieri în Parlament

collage

Fracțiunea PSRM invită pe cale oficială fracțiunile PAS și DA (Blocul ACUM) la negocieri. Potrivit lui Ion Ceban, membrii ACUM sunt așteptați joi 11 aprilie, la ora 11, în sala 508 din anexa Parlamentului.

„Invităm deputații din fracțiunile PAS și DA la negocieri pentru a discuta formarea majorității parlamentare, constituirea coaliției de guvernare și investirea unui guvern funcțional pentru Repbulica Moldova. Comitetul Executiv Politic al PSRM a decis delegarea pentru aceste consultări pe Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea și Ion Ceban”, a spus Ceban în cadrul conferinței de presă.

Acesta a ținut să precizeze că PSRM ar fi deschis să voteze unele legi propuse de ACUM, însă nu-și imaginează cum PSRM ar putea vota legea Magnițki.

Vă amintim că ieri, PSRM a anunțat că nu va negocia formarea unui guvern minoritar, de asemenea, a anunțat condițiile care vor sta la baza unor eventuale negocieri cu alte partide în contextul formării unei guvernări.

Iată care sunt acestea:

#garantarea statalității și neutralității Republicii Moldova ;

#ne aderarea la NATO sau la alt bloc militar;

#reintegrarea țării, politică externă echilibrată;

#respectarea drepturilor fiecărui cetățean al Republicii Moldova;

#dezvoltarea economică și crearea unor noi locuri de muncă;

#echitate socială și păstrarea valorilor tradiționale.

Prin urmare, PSRM a elaborat 3 blocuri de legi care urmează să fie aprobate cât mai curând posibil

#Blocul 1Pachetul de legi pentru adoptarea în mod prioritar:

a. anularea legii care pune pe umerii cetățenilor responsabilitatea pentru recuperarea miliardului furat și crearea comisiei de anchetă parlamentară privind investigarea fraudei bancare și tragerea la răspundere a celor vinovați;

b. indexarea pensiei de 2 ori pe an;

c. politică echilibrată în domeniul relațiilor interetnice; anularea normelor cu privire la combaterea propagandei din legea 257.

#Blocul 2 Consolidarea instituțiilor statului:

a. Restabilirea împuternicirilor președintelui care au fost în vigoare la data de 1  octombrie 2016 (revenirea SIS-ului în subordinea Președinției)

Blocul 3 Partajarea responsabilității în procesul de guvernare:
a. PSRM, care a obținut cel mai mare număr de voturi, consideră just ca funcția de  președinte al Parlamentului să revină Partidului Socialiștilor. De aceea, fracțiunea o înaintează la această funcție pe Zinaida Greceanîi.

b. În viitorul guvern, PSRM dorește să-i revină domeniile politicii externe și apărării.

În caz că, niciun partid nu va susține aceste condiții, PSRM pledează pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de IMAS, moldovenii ar accepta o coaliție dintre PSRM și PDM.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente