Moldova în Atlasul Contracepției 2019. Cum este reprezentată țara și ce semnifică acest lucru

n

În luna martie curent, a fost lansat cea de a treia ediție a Atlasului Contracepției. Acesta presupune o hartă care indică scorurile a 46 de țări din Europa geografică privind accesul la contracepție modernă. Țările sunt delimitate cu diferite culori, în funcție de accesul la materiale contraceptive, consiliere în planificarea familială și informațiile oferite online: verde, verde deschis, galben, portocaliu, roșu și roșu închis.

Potrivit Atlasului Contracepției 2019, Moldova îndeplinește în măsură de 62,6% toate recomandările experților privind accesul populației la contracepție și consiliere în planificare familială, scrie Coaliția Regională pentru Sănătatea și Drepturile Reproductive.

Și anume:

# Înregistrăm un scor ridicat la capitolul furnizarea de informații online fie prin intermediul site-urilor web guvernamentale sau non-guvernamentale.

# În ultimul an, a fost înregistrat un volum important de informații despre metodele de contracepție furnizate în mediul online.

# În același timp, calitatea furnizării de informații financiare și logistice a variat foarte mult, de la a fi slabă la excepțional de bună.

# Site-urile sunt tot mai accesibile pentru utilizatori.

Iar pentru ca în următoarele ediții ale Atlasului să fim delimitați prin verde închis,  Republica Moldova mai are de lucrat la capitolul rambursării costului preparatelor contraceptive pentru toate grupele de femei cu vârstă reproductivă, dar și pentru adolescenți și grupurile vulnerabile.

 

contraception-map

În doar doi ani, Atlasul de contracepție a devenit un instrument recunoscut de referință pentru informațiile privind contracepția în Europa, fapt reflectat în rezultatele programului Atlas, deoarece mai multe guverne și organizații oferă voluntar informații, ceea ce face ca Atlasul 2019 să fie mai precis decât oricând.

Date evidențiate:

  • 17 țări au înregistrat un scor mai mare decât în 2018;
  • 14 țări au înregistrat un scor mai mic decât în 2018;
  • Albania, Andorra, Finlanda și Grecia au înregistrat cele mai multe îmbunătățiri din 2018;
  • Kosovo și Polonia, sunt în declin din 2018.

Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive depune eforturi constante pentru informarea populației despre drepturile sale sexuale, planificarea familiei și metodele sigure de contracepție și avort. Informațiile utile le găsiți pe site-ul www.cidsr.md și paginile de Facebook CIDSR și Avortul si Drepturile Sexuale si Reproductive.

Mai multe detalii despre celelalte țări incluse în Atlas găsiți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente