Serghei Cebotari: MAIB va continua să fie modelul demn de urmat de pe piața bancară

șșș

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a ridicat regimul de supraveghere intensivă a BC Moldova Agroindbank SA instituit în 2015. Potrivit BNM, „decizia a fost luată după ce s-a constatat că banca asigură transparentizarea structurii acționariatului, urmare achiziționării a 41.09 la sută din capitalul social de către HEIM PARTNERS LIMITED, format dintr-un consorțiu internațional de investitori: BERD, Invalda INVL, Horizon Capital.

În același timp, din 21.03.2019 a început exercitarea mandatului Consiliului BC „MOLDOVA-AGROINDBANK” S.A. în componența aleasă prin hotărârea Adunării generale ordinare anuale a acționarilor băncii din 22.11.2018”.

„Odată cu soluționarea chestiunii transparenței acționariatului – motivul de bază din cauza căruia a fost instituită supravegherea  specială a BNM asupra băncii –  Moldova Agroindbank a intrat într-o etapă calitativ nouă în dezvoltarea sa. Le mulțumesc acționarilor, colegilor mei din echipa de management și tuturor angajaților pentru eforturile consolidate și profesionalismul de care au dat dovadă pe parcursul acestei perioade, în care am demonstrat că MAIB este o bancă de încredere,  transparentă și cu o temelie foarte puternică. În continuare, vom asigura aplicarea celor mai bune practici de guvernare corporativă și vom implementa cea mai eficientă strategie de dezvoltare, pentru a consolida și extinde poziția de lider a băncii. Vom continua să fim modelul demn de urmat de pe piața bancară, cu cele mai
înalte standarde de calitate și profesionalism”, a declarat Serghei Cebotari, Preşedintele Comitetului de Conducere al MAIB.

Regimul de supraveghere specială a fost instituit de Banca Națională a Moldovei în contextul chestiunii transparenței acționariatului. Din 2015 și până în prezent, MAIB a înregistrat o dinamică ascendentă constantă. Astfel, pe parcursul acestei perioade, banca și-a majorat activele cu 54,1%, capitalul cu 53,9% , portofoliul de credite cu 15% , depozite total cu 62,4%, baza de clienți cu 52,3%, iar profitul cu 48,3.

În 2018, banca a obţinut un profit net de 531 mil. lei, activele au atins 23,64 mlrd. lei, capitalul – 3,88 mlrd. lei, portofoliul de credite – 12,42 mlrd. lei, depozite total – 18,67 mlrd. lei, depozitele persoanelor fizice – 13,57 mlrd. lei.

În rezultatul acestor evoluții, MAIB și-a consolidat substanțial poziția de lider, asigurându-și cea mai mare cotă de piață. La sfârșitul anului 2018, activele băncii constituiau 28,4% din totalul pe sistem, capitalul – 27,2%, creditele – 35,1%, depozitele – 29,4%, profitul – 32,4%.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente