„Moldova – o nouă destinație pentru investiții”. A doua putere economică din lume, China, ar putea veni cu proiecte de dezvoltare pentru țara noastră

romb11032106

A doua putere economică mondială, ale cărei investiții externe au constituit anul trecut 130 miliarde de dolari, își va intensifica fluxurile de capital în țara noastră. În acest context, la Chișinău. a avut loc Forumul de Afaceri moldo-chinez, în perioada 2-4 aprilie. Evenimentul a reunit 12 investitori de top din China, în frunte cu vicepreședintele Asociației China-Europa pentru Cooperare Tehnico-Economică (ACECTE), care au subliniat atractivitatea Republicii Moldova drept destinație pentru investiții de lungă durată în sectoarele strategice ale economiei.

Deschiderea investitorilor chinezi se manifestă pe fundalul consolidării relațiilor de cooperare și prietenie dintre China și Europa – tot mai multe țări europene răspund pozitiv la inițiativa guvernului chinez „Centura și Drumul”, realizând valoarea și importanța unei cooperări dintre bătrânul continent și Asia.

Ediția 2019 a Forumului de Afaceri moldo-chinez a inclus un panel de discuții amplu, intitulat „Moldova – o nouă destinație pentru investiții”, în cadrul căruia reprezentanții Guvernului RM au vorbit despre oferta investițională a țării noastre. Reprezentanții Agenției de Investiții au elaborat un rezumat al facilităților de care pot beneficia investitorii care vor alege să-și dezvolte afacerile în toate sectoarele strategice ale economiei, cei ai Ministerului Economiei s-au referit, în special, la avantajele investițiilor în sectoarele TIC și Infrastructură, cei ai Asociației Patronale din Industria Prelucrătoare – la beneficiile de care se bucură rezidenții Zonelor Economice Libere, în timp ce reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au prezentat oferta investițională a sectorului agroalimentar. Directorul General al Agenției de Investiții a încheiat panelul cu o prezentare a potențialului turistic al țării noastre. Tot ea s-a referit la potențialul colosal al Forumului de afaceri moldo-chinez de a consolida cooperarea comercial-economică dintre cele 2 țări.

Forumul a continuat cu o sesiune dedicată potențialilor investitori chinezi, în cadrul căreia aceștia și-au prezentat afacerile, dar și intențiile de a investi în economia țării. Din delegația chineză fac parte reprezentanții conducerii a 12 companii importante, care activează în domeniile turismului, construcțiilor, comerțului internațional, investițiilor și finanțelor, tehnologiilor emergente și „smart-city”, ecologiei, marketingului digital și software, etc. Selecția investitorilor este argumentată de structura investițiilor chineze către exterior, care tinde să se diversifice și sa țintească sectoare „high-end”.

Rodica Verbeniuc, Director General, Agenția de Investiții a RM: „Este pentru prima dată când avem în vizită o delegație de un rang atât de înalt, în componența căreia sunt manageri ai unor companii chineze de top, în frunte cu conducerea Asociației China-Europa pentru Cooperare Tehnico- Economică – singura organizație non-guvernamentală din China, împuternicită să coopereze cu parteneri din Europa. Suntem onorați că, alături de Franța, Italia, Monaco, orașul Chișinău a fost inclus în traseul turneului prin Europa al delegației ACECTE. Tot în premieră avem și un număr impunător de companii autohtone prezente la Forum – circa 100, reprezentanții cărora vor participa la sesiuni B2B, având posibilitatea, aici, acasă, să interacționeze direct cu investitori de talie mondială, hotărâți să inițieze sau să extindă afaceri în țara noastră. Este îmbucurător faptul că interesele investiționale ale acestor «granzi» ai economiei mondiale se pliază perfect pe oportunitățile pe care le oferă sectoarele strategice ale economiei Republicii Moldova, în special Turismul, IT și Telecomunicațiile.”

În perioada aflării la Chișinău, delegația chineză a vizitat Zona Economică Liberă Chișinău, cramele „Cricova” și „Mileștii Mici”. Programul vizitei a inclus și întrevederi cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, Ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, Directorul General al Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc și alți oficiali.

Potrivit datelor statistice, pe teritoriul Republicii Moldova activează 86 de companii cu capital chinez, capitalul investit de acestea fiind în valoare de aproape 6,76 milioane de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente