(foto) „Am reușit să economisesc 2000 de lei și am cumpărat cadouri de 8 martie.” Cum elevii din clasa a V-a au participat la Global Money Week

S02_8423

Pe parcursul acestei săptămâni, AVI-Moldova și Victoriabank cu suportul EFSE DF au provocat copiii, tinerii și adulții să celebreze împreună Global Money Week la Shopping MallDova. Acesta este un eveniment care se desfășoară în întreaga lume în perioada 25-29 martie. Evenimentul este marcat printr-o campanie de educație financiară a oamenilor, în care aceștia află cum este corect să-și gestioneze banii.

În acest context, pe parcursul întregii săptămâni s-au desfășurat o serie de activități educativ-distractive destinate tuturor celor dornici să afle mai multe despre subiect. La un dintre activități au participat și elevii din clasa a V-a a Liceului Teoretic „Petru Rareș” din Chișinău.

Elevii au aflat despre necesitatea de a cheltui banii rațional, au aflat ce este creditul și cum să achite facturile. După aceasta, a urmat o simulare interactivă în care fiecare copil a primit o sumă de bani pe care trebuia s-o cheltuiască conștient pentru cumpărături personale. Totodată, aceștia au simulat operațiunea de împrumut bancar.

S02_8321

S02_8329

S02_8338

S02_8411

S02_8418

S02_8423S02_8426

Elevii au rămas entuziasmați și ne-au relatat istorii curioase și interesante despre cum preferă să cheltuiască banii.

„Am învățat să economisesc banii și am aflat cum pot să iau un credit de la bancă, cum să achit facturile. Abia acum am înțeles cât de greu este să câștigi bani. Când părinții îmi dau bani de buzunar îi cheltui pe mâncare, transport și rechizite”,  ne-a povestit Erica.

S02_8460

„La evenimentul de astăzi am aflat cum să cheltuim corect banii. Mai întâi de ce avem nevoie, apoi dorințele, în caz contrar riscăm să rămânem fără bani. De asemenea, am aflat ce înseamnă credit. Din câte am înțeles el este un împrumut de la bancă, după care, într-un anumit timp îl întoarcem cu procente. De obicei, părinții îmi dau 200 de lei pe lună, bani pe care îi cheltui pe mâncare, haine, jucării. Din păcate îi cheltuiam chiar în prima zi, însă de acum înainte îmi voi planifica cheltuielile personale”, ne-a povestit Valeria.

S02_8473

„Deja știu cum să-mi achit facturile. Lunar, părinții îmi dau câte 100 de lei pentru drum și în fiecare zi câte 10 sau 50 de lei în funcție de necesități. De obicei, nu cheltui bani pe nimicuri, de aceea, am reușit să economisesc circa 2000 de lei. Am cumpărat niște cadouri de 8 martie”, ne-a destăinuit Dan.

S02_8498

„Cel mai important lucru pe care l-am aflat astăzi este cum să-mi gestionez banii, deoarece, nu am știut că așa se poate. Banii pe care mi-i dau părinții, îi cheltuiesc pe transport de acasă până la școală și înapoi (10 lei) și pe mâncare. De obicei, dacă îmi rămân niște bani, îi pun într-o carte și când nu am bani suficienți, îi cheltuiesc pe aceștia”, ne-a relatat Lavine.

S02_8480

Un alt elev, Alexandru, ne-a explicat ce înseamnă credit: „Este un împrumut de la bancă pe care îl returnăm într-o anumită perioadă. Iar dacă nu reușim să facem acest lucru, suntem amendați.” În același timp, ne-a povestit că, uneori, merge singur la piață și supermarket pentru a face cumpărături.

S02_8499

„Prin aceste activități dorim să contribuim la ridicarea nivelului de conștientizare a importanței gestionării corecte a finanțelor. De aceea, noi ne-am propus să organizăm mai multe activități la care oamenii să aibă posibilitatea să se alăture acestei campanii și să învețe despre gestionarea finanțelor. În primele 2 zile am organizat quizuri pentru toți doritorii cu întrebări din domeniul financiar”, a declarat Președinta AVI-Moldova, Olga Cortac.

S02_8349

„Astăzi am organizat un workshop la care am invitat elevii din clasa a V-a, unde i-am provocat să intre în pielea bancherilor, vânzătorilor sau a cumpărătorilor. Au participat la un joc de simulare și au  avut ocazia să facă diferite operațiuni. De exemplu, să ia credite, să facă depozite, să cumpere produse de primă importanță (haine, mâncare etc)”, a conchis, Olga Cortac.

La nivel global, Global Money Week a fost inițiat de Child & Youth Finance International în anul 2011 și s-a desfășurat timp de o zi, sub numele de Aflatoun Day. Activitățile din cadrul acesteia au fost baza Săptămânii Mondiale a Banilor – o săptămână întreagă dedicată inspirației copiilor și tinerilor de a învăța despre bani, mijloacele de trai și spiritul antreprenorial. În prezent, Global Money Week este celebrată în peste 150 de țări din întreaga lume.

S02_8523

S02_8532

Campania de educație financiară, desfășurată în perioada 25-29 martie în incinta centrului comercial Shopping MallDova, are scopul de a implica direct copiii și tinerii din țară în domeniul valorificării finanțelor prin intermediul activităților de educație non-formală cu genericul #NoCashIsCool. Mai multe detalii despre activități se pot vedea pe pagina de Facebook AVI-Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente