TikTok-ul este o aplicație media care a fost lansată în China în anul 2016, pentru crearea și distribuirea clipurilor video scurte și introdusă pe piața ca „TikTok” un an mai târziu. Este o platformă video de vârf în Asia, Statele Unite și în alte părți ale lumii. În 2018, aceasta a devenit populară și cea mai descărcată aplicație din SUA și alte state dezvoltate.
Această platformă video s-a răspândit și în Moldova după ce tinerii au început să publice diferite clipuri video în care comunică, dansează sau interpretează melodii ale artiștilor recunoscuți în lume. Este considerată ca fiind o rețea socială creată în jurul unei aplicații mobile care concurează cu cele mai populare rețele sociale precum Snapcheat, Instagram sau Facebook. Dacă faci o căutare pe Youtube, poți observa că și acolo această aplicație a adunat zeci de milioane de vizualizări.
#Ce spun tinerii din Moldova
„TikTok-ul e o aplicație nouă pe piața noastră și din cauză că nu are sistemul algoritmic precum Instagram-ul ai posibilitatea să atribui video-urile tale la mai mulți oameni, chiar și dacă nu ai urmăritori. Spre exemplu, am încercat și eu această aplicație, am publicat două clipuri și deja a doua zi unul dintre ele avea 150 de like-uri, chiar dacă nu aveam nici un urmăritor. E o aplicație interesantă ce conține în același rând efecte calitative’’ susține Victor Grigorenco, muzician, vlogger, student AMTAP.
„Este o programă apărută recent, care a cointeresat mulți tineri, printre care sunt și eu, aici am găsit o mulțime de efecte care oferă calitate și dispoziție pentru mine. După părerea mea, calitatea contează enorm de mult. Este o rețea mai diferită față de Facebook sau Instagram, care a devenit modestă într-un timp scurt. Această aplicație îmi servește pentru a edita un video sau a schimba o melodie de care am nevoie, într-o anumită secvență de video’’ ne-a spus Daria Parnov, sportivă, studentă la UPSC.
„Această aplicație mi-a fost recomandată recent de un prieten și din curiozitate, mi-am făcut un cont rapid acolo. Am încercat și eu să mimez câteva clipuri video după care să le postez pe contul meu și în Instagram, am început să adun o mulțime de like-uri și am văzut că această comunicare între urmăritorii mei și mine a început să crească brusc. Nu pot face mare diferență între Instagram și TikTok, luând în considerație că pe Instagram au ajuns foarte mulți, aș acționa la TikTok numai când aș vrea să editez ceva, pentru a publica tot pe Instagram’’, a menționat Maria-Magdalena Morozan, model, antrenoare de hipism.
„Din prima zi de când am accesat TikTok-ul, am avut senzația de parcă am descoperit o nouă lume în care clipurile scurte sau mimarea melodiilor au un mesaj anumit pentru fiecare urmăritor în parte. Am început să creez câteva secvențe video prin care recit, interpretez sau dansez și am văzut că prinde mult la public, ceea ce contează foarte mult în cadrul rețelelor sociale. Dacă e să fac o aluzie la rețelele pe care le practic, oricum rămân la Instagram, pentru că această platformă a devenit cea mai virală în lume”, a transmis Ana Țapeș, model, vlogger.
Aplicația TikTok este axată mai mult pe divertisment și la ora actuală este pe locul 4 în topul oficial din Google Play. Aceasta permite utilizatorilor să creeze clipuri video scurte de 3-15 secunde și clipuri video de 3-60 de secunde. În iulie 2018, această aplicație a avut peste 500 de milioane de utilizatori la nivel global.
Autor: Stanislav Bîrca