Primăria Orhei este obligată de instanțe să ofere informații de interes public pentru Radio Orhei

primaria-orhei-are-o-datorie-publica-de-peste-doua-milioane-de-lei-pe-seama-regiei-apa-canal-1490353491
Foto: orhei.md

Curtea Supremă de Justiție a menținut câștigul de cauză de la Judecătoria Orhei și Curtea de Apel Chișinău a postului Radio Orhei în cauza contra Primăriei Orhei, privind refuzul acesteia de a furniza informația de interes public solicitată, scrie Radio Orhei.

Potrivit instituției media, la data de 10 aprilie 2017,  Radio Orhei, conducându-se de prevederile legislației în materie de acces la informație, a solicitat de la Primăria Orhei să ofere următoarele informații de interes public: copiile proceselor-verbale de selectare a companiei Borintex SRL pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi din oraşul Orhei, în baza contractului de achiziţii din 28.03.2016 în sumă de 809.445,58 lei, şi a lucrărilor de deservire şi întreţinere a spaţiilor verzi în oraşul Orhei în anul 2017, în baza contractului din 28.02.2017 în sumă de 1.498.200,06 lei; volumele lucrărilor executate de Borintex SRL în anul 2016 şi în anul  2017.

Ulterior, la data de 12 iunie 2017, postul de radio a solicitat Primăriei Orhei să ofere și alte informații. În particular Radio Orhei a solicitat copiile caietelor de sarcini pentru procedurile de achiziţii prin cerere de ofertă de preţuri, pentru următoarele obiecte de achiziţii: anul 2016 – „Lucrări de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi în oraşul Orhei”; anul 2017 – „Lucrări de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi în oraşul Orhei”.

În ambele cazuri Primăria Orhei a refuzat să ofere informațiile solicitate sub pretextul protecției datelor cu caracter personal și a secretului comercial. Curtea Supremă de Justiție menționează că informația solicitată de SRL „Media Sfera” nu constituie informație cu caracter personal sau secret comercial”, precum eronat a indicat Primăria or.Orhei.

Prin urmare, Primăria or.Orhei, abuziv și neîntemeiat a refuzat să prezinte informația solicită de SRL „Media Sfera” prin cererile depuse, iar Judecătoria Orhei corect a constatat că furnizorul de informații a încălcat dreptul solicitantului de acces la informații și întemeiat a obligat Primăria or. Orhei să prezinte SRL „Media Sfera” informațiile solicitate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente