Parcarea mașinilor pe trotuare va fi permisă doar lăsând cel puţin 1,5 metri pentru circulaţia pietonilor, astfel încât să nu fie create obstacole pentru deplasarea persoanelor cu dizabilități, persoanelor care au cărucioare sau oamenilor în etate. Modificările respective la Regulamentul circulației rutiere au fost aprobate astăzi, 15 martie, de Executiv.

UPDATE:

Cu o precizare în acest sens a venit Stop Ham care spune că „Să nu fie înțeles că de azi înainte devine permisă parcarea pe trotuar, ci doar se limitează parcările amenajate pe trotuar și semnalizate corespunzător cu indicatoarele „Parcare” și „Parcare rezervată”, împreună cu panourile adiționale ce indică modul de parcare pe trotuar.

facebook.com/alfa3eta

Parcarea pe trotuar în locurile nesemnalizate, va fi în continuare o încălcare a regulamentului și poate fi sancționată.

Totodată, vehiculele staţionate nu trebuie să blocheze accesul la scări, rampe sau borduri, destinate persoanelor cu deficienţe locomotorii.

Implementarea acestor măsuri va spori accesibilitatea trotuarelor şi a căilor pietonale, în special în localitățile urbane aglomerate.

Cei de la Guvern spun că o practică similară este aplicată și în statele membre ale Uniunii Europene. Spre exemplu, în Slovacia și Polonia parcarea pe trotuare este permisă doar dacă este lăsat cel puțin 1,5 metri pentru circulația pietonilor, iar în România această distanță nu poate fi mai mică de un metru.

Mai multe detalii găsiți în Hotărârea de Guvern.