Când urmează să fie validate mandatele noilor deputați aleși și cum are loc acest proces

parlamentare simbol (3)

Mandatele celor 101 deputați, care au fost aleși la scrutinul de ieri, 24 februarie, urmează să fie validate de Curtea Constituțională. După această Circumscripția Electorală Centrală le va înmâna celor 50 de deputați în circumscripția națională și celor 51 din circumscripțiile uninominale mandatele de deputat.

CEC a comunicat că consiliile electorale de circumscripție vor totaliza astăzi, 25 februarie, până la ora 15:00, rezultatele alegerilor parlamentare, iar până marți , 26 februarie, ora 21:00, consiliile electorale de circumscripție vor trimite procesele verbale cu privire la rezultate. După aceasta, CEC va transmite un proces verbal și un raport Curții Constituționale, care urmează să decidă dacă sunt legitime sau nu alegerile și să valideze mandatele.

Conform Codului Electoral, CEC, în termen de 24 de ore după totalizarea rezultatelor alegerilor, prezintă Curţii Constituţionale actele menţionate mai sus şi listele deputaţilor aleşi. În termen de 5 zile după primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Concomitent, Curtea Constituţională validează mandatele deputaţilor aleşi şi confirmă listele candidaţilor supleanţi. Curtea Constituţională infirmă rezultatele alegerilor şi în cazul în care, după desfășurarea alegerilor parţiale, nu a fost ales numărul de cel puţin 2/3 de mandate de deputat.

Taguri: #CEC Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente